BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A webáruházak is beépítik az áraikba az e-útdíjat?

A legtöbb csomaglogisztikai vállalat is elkezdte az útdíjfelár bevezetését. Ugyanis nincs akkora tartalék ezekben a cégekben, hogy ezt a pluszköltséget hosszú távon átvállalják.

Bár a DHL Express flottájában túlnyomórészt útdíj köteles tömeghatár (3,5 tonna) alatti futárautók kézbesítik a küldeményeket a címzetteknek, számos nagy tömegű tehergépkocsi és kamion vesz részt az áruk elosztásában, továbbításában a magyarországi és külföldi központjaik, depóik között – mondta lapunknak Tóth Ádám operációs igazgató. Így az útdíj vállalatukat is érinti.

Az előzetes kalkulációkat követően a díj bevezetése óta eltelt időszakban a cég felmérte, mekkora többletköltséget jelent az e-útdíj a gyakorlatban. Az elmúlt egy hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy az útdíj költsége a hálózatukban kezelt küldemények összetételétől és mennyiségétől függően változik, de kétszámjegyű költségnövekedést jelent. Ez meghaladta korábbi várakozásaikat. Erre való tekintettel szeptember 1-től minden hónapban a belföldi és nemzetközi közúti szolgáltatásokra vonatkozó üzemanyag-pótdíjban érvényesítik az e-útdíj többletköltségét.

A DHL Freight-nál és a DHL Global Forwarding-nál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még vizsgálják az e-útdíj bevezetésének hatásait és következményeit.

A DPD Hungária Kft. sem kivétel az útdíj bevezetése miatti plusz költségek megfizetése alól, hiszen közúti csomagszállítónként nap, mint nap az e-útdíj köteles útvonalakat használja. A honlapjukon olvasható tájékoztatás szerint a megszabott fizetési kötelezettségek miatt elkerülhetetlenné vált, hogy ne építsék bele áraikba az e-útdíj által rájuk szabott terheket.

A július 1.-től megszabott útdíj mértéke belföldi kiscsomagok (0,1 – 50 kilogramm) esetében négy, raklapos szállítmányoknál 28 százalék. (Az útdíj a nettó szállítási árból kerül felszámolásra.)

A Sprinter Futárszolgálat Kft.-nél érdeklődésünkre elmondták, hogy az éjszakai gerinchálózatukon közlekedő járműveik útdíj köteles útvonalakon közlekednek, így ez elkerülhetetlenné tette számukra, hogy felárat vezessenek be. Július 1-jétől a belföldi alapfuvardíjra számítandó e-útdíj felárak mértéke a Budapesten feladott és vidékre kézbesített küldemény esetén, illetve vidékről Budapestre 3,5 százalék, míg a vidékről vidékre küldötteknél hat százalék. Az e-útdíj csak az alapfuvardíjat érinti, az utánvét beszedés, a biztosítás díját valamint az egyéb különdíjért igénybevett szolgáltatások értékét nem terheli.

A számítási modellt úgy alakították ki, hogy megbízóik minél kevesebbet érezzenek az útdíj bevezetéséből. Ezáltal csak a valóban felmerülő költségeket terhelik tovább. Egységesen határozták meg az útdíj felárat, Budapest-vidék és vidék-vidék területek szerint, vagyis a küldemény feladási és kézbesítési helye alapján változnak a díjak.

A társaság partnerei között számos webáruház található, és ez a cég fő profiljához kapcsolódik. Mivel ezek a megbízók használják túlnyomó többségben az országos csomagküldést, ezért várhatóan az online kereskedelemben is megmutatkozik az útdíj bevezetésének hatása. A Sprinter szerint valószínűleg a webpiac szereplői is beépítik majd áraikba ezt a tételt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.