BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okos eszközökkel bővült a hazai piac

Miközben a szoftverek és az informatikai szolgáltatások hazai piaca stagnált a múlt évben, a hardver szegmens jelentősen tudott bővülni, főként az intelligens mobileszközök iránti megugró keresletnek köszönhetően. Szoftverből a gyártóipar képviselői vásárolnak a legtöbbet, a bankszektor ugyanakkor visszafogta ilyen jellegű kiadásait a megszorítások miatt.

A múlt évben a teljes hazai informatikai piac 685,9 milliárd forintos volt, ami 14 százalékos növekedés jelent az egy évvel korábbihoz képest – mondta el érdeklődésünkre Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatója. A bővülésben a hardver értékesítés játszotta a legnagyobb szerepet, hiszen ebben a szegmensben 31 százalékot meghaladó fejlődést mértek a piackutató cég szakemberei. Ez főként a táblagépek és az okostelefonok iránti ugrásszerűen bővülő keresletnek köszönhető. Ez a robbanásszerű fejlődés az idén is folytatódott, az első félévben például okosmobilból közel egymilliót adtak el, ami másfélszerese az egy évvel korábbinak.

Táblagépekből az idén akár 400 ezret is eladhatnak Magyarországon az IDC előrejelzése szerint, ami duplája a tavalyi forgalomnak. A személyi számítógép szegmens ugyanakkor jellemzően stagnál, illetve kismértékben csökken is, igaz az idei második negyedév egyszeri hatások miatt bővülést hozott ezeknél a készülékeknél. Drámai ugyanakkor a helyzet a hazai nyomtatóértékesítésben, amely 2012-ben évtizedes mélypontra zuhant. A piac zsugorodása, még ha a 2012-ben látott közel 30 százaléknál kisebb mértékben is, de tovább folytatódott 2013 első félévében is – tette hozzá Komáromi Zoltán.

A magyarországi szerverpiac 2012-ben 14,5 milliárd forintos volt, ami értékben 2 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbihoz képest, darabszámban ugyanakkor 12,5 százalékos csökkenés ment végbe. A szerverpiac fő mozgatóereje továbbra is a vállalati infrastruktúra konszolidáció, illetve a költségcsökkentési kényszer, amelynek következtében az eladások egyre inkább az x86 szegmens irányába tolódnak – mondta el az IDC Magyarország vezetője. Ez a kategória a virtualizáció előretörésével, egyre nagyobb teljesítményt nyújtva képes kiszolgálni a vállalati igényeket, így az új beruházások jellemzően ebben a szegmensben valósulnak meg. Az adattároló eszközök forgalma tavaly 10,7 milliárd forint Magyarországon az IDC adatai szerint, ez 13 százalékos emelkedést jelent értékben az egy évvel korábbihoz képest.

Miközben a hardver értékesítés az intelligens mobileszközök iránti növekvő keresletnek köszönhetően nagy mértékben nőni tudott az elmúlt időszakban, a hazai szoftverpiac 3 év után ismét csökkent 2012-ben. Erre a célra itthon összesen 122,8 milliárd forintot költöttek az IDC adatai alapján, ami 4,4 százalékkal maradt el a 2011-es értéktől. A piackutató által vizsgált szegmensek közül továbbra is az alkalmazásokból van a legtöbb bevétele a gyártóknak, ez a részterület a teljes szoftverpiac 52 százalékát adta tavaly. A második legfontosabb kategória a rendszerinfrastruktúra szoftverek, amelyek 31,3 százalékos részesedést értek el a múlt évben, míg az alkalmazásfejlesztés és telepítés valamivel több, mint 16 százalékot tudott kihasítani magának. A szoftverpiacon egyébként ez a részterület csökkent a legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal, míg például a rendszer infrastruktúra szoftvereknél 4,7 százalékos bővülést mértek 2012-ben az IDC szakemberei.

A hazai szoftverpiac legnagyobb vevőjének továbbra is a gyártóipar számít, a megrendelések 24,6 százaléka érkezett ebből a szektorból. Az erős pozíció főleg az autóipar fejlődésének köszönhető, a Mercedes 2012-es indulása, az Audi és az Opel befektetései, illetve ezen gyártók beszállítói a legfőbb szoftvervásárlók. Második helyen a központi kormányzat állt 2012-ben 11,1 százalékos részesedéssel, költéseit legnagyobb részben a konszolidáció, illetve az uniós finanszírozási ciklus végére maradó, de még elköltendő pályázati pénzek magyarázzák. A bankszektor elmúlt években mért 11-12 százalék körüli részesedése tavaly a megszorító intézkedések hatására 9,9 százalékra csökkent. A bankok kénytelenek voltak beruházásaikat a minimálisra csökkenteni a profitabilitás megtartása érdekében, és ez elsőként a szoftverköltéseket érintette – mutatott rá az eredmények hátterére Komáromi Zoltán.

Az informatikai szolgáltatások hazai piaca gyakorlatilag stagnál a múlt évben, nagyjából 170 milliárd forintos bevételre tettek szert a szegmens szereplői, ez egy százalékkal marad el a 2011-es értéktől. A legtöbbet a rendszerintegrációs szolgáltatásokra fordították a hazai vállalkozások és intézmények, a kategória a teljes piac 13 százalékát tette ki. Ezt követte a standard alkalmazásokhoz kapcsolódó tanácsadási és testreszabási szolgáltatásokra fordított költés 11 százalékos részesedéssel, majd a hardware támogatási és installációs szolgáltatások 10 százalékkal.

Az előrejelzés szerint 2013-ban 0,6 százalékos növekedés várható az it-szolgáltatások piacán, ami mindenképpen fordulatot jelent az elmúlt három év csökkenő tendenciája után. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azonban, hogy ez a trend a piac természetének és szerkezetének változásából fakad, a végfelhasználók többsége ugyanis stagnáló IT szolgáltatási költésre számít. A szerény növekedést eredményező új fejlesztések elsősorban a gyors megtérülést, a törvényi megfelelés kényszerét, illetve az üzemeltetési költségek csökkentését célozzák meg a közeljövőben – számolt be a várható piaci fejleményekről Komáromi Zoltán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.