BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legnagyobb sztori a Facebook óta: Mennyi pénzért vehetünk Twitter részvényt?

Újabb hírek érkeztek az utóbbi egy év legjobban várt tőzsdei bevezetésével kapcsolatban, a Twitter legutóbbi közlése szerint a társaság 70 és 80,5 millió közötti részvény értékesítését tervezi, és 1,4-1,6 milliárd dollár körüli összeget várhatnak a lépéstől. Az már korábban eldőlt, hogy a mikroblog szolgáltató az NYSE-n jelenik majd meg, a bevezetés időpontja pedig november.

A Twitter részvényeiért 17-20 dollár közötti összeget kell majd fizetni a társaság tőzsdére lépésekor a cég legújabb közlése szerint. A Twitter tőzsdei megjelenése a leginkább várt ügylet a Facebook tavalyi hasonló lépése óta. A felfokozott érdeklődés érthető, hiszen nagy kérdés, hogy a mikroblog szolgáltatónak sikerül-e elkerülnie a világ legnépszerűbb közösségi oldalának első évét jellemző hullámvasutat, vagy hasonlókat tapasztalhatnak majd a részvényekből vásárlók.

A Facebook tavaly májusi tőzsdére lépését követően ugyanis csak rövid ideig tartott az euforikus hangulat, a vállalat papírjainak értéke a kezdeti 38 dollárról elképesztő mélységekbe zuhant, volt hogy 17 dollárért adták. Az idei második negyedéves adatokat követően, tehát július közepétől azonban szárnyakat kapott a Facebook és jóval 40 dollár fölé is ment az árfolyam.

A két webes cég közötti különbség, hogy míg a Facebook a Nasdaq-on kezdte tőzsdei pályafutását, a Twitter az NYSE-n próbálkozik. A mikroblog szolgáltató a jelek szerint tanult a közösségi oldal hibájából és igen visszafogott árat fogalmazott meg kezdetben a részvényeire. Egyébként a 18,5 dolláros átlagárat figyelembe véve a Twitter értéke valamivel 10 milliárd dollár felett van. Ez az érték azonban nem tartalmaz bizonyos részvényopciókat és egy közelmúltban történt akvizíció hatásait, amelyekkel együtt a vállalat értéke 13 milliárd dollár.

Elemzők szerint az óvatosság azért is indokolt, mert a Twitter elérése jelenleg jóval kisebb, mint a Facebooké volt annak tőzsdére lépésekor, a mikroblog oldalnak ugyanis 200 millió körüli felhasználója van. Kedvezően hathat ugyanakkor a cég bevételeire és megítélésére, hogy egyre több híresség, politikus és vállalkozás használja, hogy így kommunikáljon az internetes közösséggel. Ez egyrészt tovább bővíti a már amúgy is többszázmilliós felhasználói bázist, másrészt még vonzóbbá teheti a szolgáltatást a hirdetők körében. Justin Biebernek például 44,4 millió követője van a Twitteren, Katy Perry-nek 42,6 millió, míg Lady Gaga-nak 40,1 millió. De az amerikai elnök, Barack Obama is ott van az élmezőnyben, 36,5 milliós a Twitter-tábora, míg a szolgáltatások között a Google-hoz tartozó YouTube vezet 33,4 millió követővel.

A Twitter alapítói és jelentősebb tulajdonosai egyébként egyelőre megtartják részesedésüket, így a társalapító Evan William és Jack Dorsey is. A társaság részvényeinek mintegy 12 százalékát értékesítik majd. A tőzsdére lépés időpontja még bizonytalan, egyesek szerint a november eleji dátum sem elképzelhetetlen, de lehet, hogy csak november közepén kerül sor erre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.