BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőtt Japán kereskedelmi deficitje

Japán idén szeptemberben is deficitet mutatott ki kereskedelmi mérlegén, ez immár a 15. egymást követő hónap volt, amikor a távol-keleti ország hiánnyal szebesült. Ennek összege 932 milliárd jenre (9,5 milliárd dollár) nőtt, ami 64 százalékos növekedést jelez az egy évvel korábbi hónapban feljegyzett adathoz képest. Az import 16,5 százalékkal növekedett.

A BBC News emlékeztet arra, hogy Japán sorozatos agresszív intézkedéseket léptetett életbe a gazdaság élénkítése érdekében, ennek eredményeként a jen közel 25 százalékkal gyengült tavaly november óta a dollárral szemben. Ennek köszönhetően az export ugyan olcsóbbá vált, de az import megdrágult. Ám az export növekedése nem volt képes ellensúlyozni az import drágulását. Martin Schulz, a Fujitsu Kutatóintézet szakértője úgy véli, hogy Japán bizonyos ideig valószínűleg kereskedelmi deficittel fog szembesülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.