BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb az internet

Az egyre olcsóbb internet miatt nő a penetráció, ám a fejlődő régióknak változatlanul nagy a lemaradása e téren.

Az év végére 2,7 milliárd ember rendelkezik majd internet hozzáféréssel világszerte, vagyis a Föld lakosságának mintegy 40 százaléka – derül ki az International Telecommunication Union (ITU) legújabb tanulmányából.

Az infokommunikációs technológiák (IKT) globális elterjedtségét vizsgáló felmérés szerint igen jelentősek az eltérések az egyes régiók között. Míg a fejlett gazdaságokban a háztartások 77,7 százaléka bír webkapcsolattal, addig a fejlődő országokban ez az arány 28 százalék. A világhálós hozzáférések számának bővülésében meghatározó szerepet játszik az árak folyamatos csökkenése, a vezetékes hozzáférések esetében például 2008 és 2012 között 82 százalékos zuhanást mértek a szakemberek a díjakban.

További fontos tényező a mobilkapcsolatok terjedése, a szélessávú mobilinternetet használók száma évente mintegy 40 százalékkal bővül, és az év végére az ilyen típusú előfizetések száma várhatóan eléri a 2,1 milliárdot. A kutatás előrejelzése alapján az év végére 6,8 milliárd mobiltelefon előfizetés lesz a világon, vagyis csaknem minden emberre jut majd egy. A távközlési szolgáltatók fejlesztési beruházásait is vizsgálta az ITU, a szervezet 67 országra vonatkozó adatai szerint 2009-ben 253, 2010-ben 250, míg 211-ben 264 milliárd dollárt fordítottak erre a célra a cégek.

Az infokommunikációs technológiák elterjedtségében és hasznosításában Dél-Korea jár az élen, a távol-keleti ország már harmadik éve vezeti ezt a rangsort. Az élmezőnyben főként észak-európai országokat vannak, a második helyen Svédország, míg a harmadikon Izland található.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.