BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pörög a turizmus

2013. augusztusban mind a külföldi- (1,9 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma (3,7 százalék) emelkedett, a megszokott tendenciától eltérően a belföldivendég-forgalom növekedése meghaladta a külföldiét – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 11 százalékkal nőtt. Az árbevétel növekedésében szerepet játszott a kiadott szobák átlagárának 5,1 százalékos emelkedése is.

Augusztusban a külföldi vendégek 1,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 2,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A jelentősebb küldő országok vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Olaszországból, az Ausztriából és a Csehországból érkező vendégek forgalma csökkent (9,7; 5,8; 11 és 3,6 százalék), addig az orosz, a brit és a lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett (20; 12 és 7,7 százalék).

Augusztusban a belföldi vendégek 2,0 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 3,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A belföldivendég-forgalom Budapesten 2,5 százalékkal visszaesett, a többi turisztikai régióban azonban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 60 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 67 százalékos volt, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kimagasló, 81 százalékos, az öt- és a négycsillagos szállodák szoba-kapacitáskihasználtsága szintén átlagon felüli, 71, illetve 78 százalékos volt. Augusztusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 871 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 9883 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 11 százalékkal magasabb volt, mint 2012 azonos időszakában. Összesen 36 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 22 milliárd forint.

A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 362 millióval több, mint az előző év augusztusban. A forint/euró havi átlagárfolyama 299 forint volt, 20,5 forinttal gyengébb a 2012. augusztusi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján augusztusban 2047 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év nyolcadik hónapjában 3,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a tavaly augusztusban beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, a bővülés 13 százalékos volt.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozás a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül több mint 33 ezer főt foglalkoztattak, ami 3,0 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában. 2013. augusztus 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3035 volt, ezen belül 1032 szálloda 60 ezer szobával, 1012 panzió több mint 11 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 991 volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.