BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdosra hízik az okostelefon-piac

Az idén várhatóan átlépi az egymilliárdot a világszerte eladott okostelefonok száma, az IDC előrejelzése szerint közel 40 százalékkal több készüléket értékesítenek majd, mint a múlt évben. A leginkább az Ázsia/Óceánia térségben pörög a piac, ott 2013-ban több mint félmilliárd okosmobilt vásárolnak.

Az idén is folytatódik az okostelefonok gyors térhódítása, az IDC előrejelzése szerint világszerte 1,01 milliárd ilyen készüléket adnak majd el. Ez a múlt évhez képest 39,3 százalékos növekedést jelent. A piackutató prognózisa szerint a következő években lassul majd a bővülés üteme, de még így is évente átlagosan 18,4 százalékos fejlődés várható 2017-ig. Abban az évben egyébként már várhatóan 1,68 milliárd okosmobilt adnak el világszerte.

A gyors felfutásban fontos szerepet játszik, hogy folyamatosan csökken az ilyen típusú készülékek ára. Az idén az IDC elemzése szerint 337 dollár az átlagos eladási ár (ASP), ami 12,8 százalékos csökkenést jelent 2012-höz képest. Az előrejelzés szerint 2017-re 265 dollárra esik vissza az átlagár.

Az okostelefonok iránti kereslet egyébként az Ázsia/Óceánia régióban a legnagyobb, az idén az IDC prognózisa alapján 528,2 millió készüléket értékesítenek majd ebben a térségben, ami a globális eladások 52,3 százalékát jelenti. A következő években tovább nő a régió részesedése és 2017-re elérheti az 58,5 százalékot.

Európa az idén a teljes piac 18 százalékát adja, összesen 182,1 millió okosmobilt adhatnak majd el a kontinensen. Észak-Amerika részesedése 15 százalékos, míg Latin-Amerikáé 9 százalékos lesz az idén. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.