BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot zuhant a pc-piac

A múlt évben tizedével csökkent a globális személyi számítógép piac az IDC adatai alapján, összesen 314,5 millió pc-t adtak el. Az utolsó negyedév a vártnál jobb eredményt hozott, csak 5,6 százalékos volt a visszaesés, a gyártók rangsorát a Lenovo vezeti.

Tavaly 314,5 millió személyi számítógépet adtak el világszerte, ez 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki az IDC elemzéséből. A piackutató cég adatai szerint a jelentős visszaesés hátterében az intelligens mobileszközök térhódítása áll. Az üzleti és kormányzati szektor a korábban előrejelzettnél aktívabb számítógép vásárlónak bizonyult, azonban a lakosság körében továbbra is gyenge a kereslet.

Ráadásul az egész éves tíz százalékos zuhanás úgy jött össze, hogy az utolsó negyedévben a vártnál jobb adatok érkeztek. Igaz, az október-decemberi időszakban eladott 82,2 millió személyi számítógép 5,6 százalékkal volt kevesebb, mint 2012. hasonló időszakában, eredetileg az IDC-nél 6 százalékos visszaeséssel számoltak.

A gyártók rangsorát mind az utolsó negyedévet, mind a teljes esztendőt vizsgálva a Lenovo vezeti. A kínai cég közel 53,8 millió pc-t adott el tavaly, ezzel piaci részesedése a 2012-es 15-ről 17,1 százalékra nőtt. További érdekesség, hogy a legnagyobb gyártók közül egyedül a Lenovo tudta növelni értékesítését a múlt évben, 2,7 százalékkal.

A rangsorban a HP és a Dell követi a kínai céget. Az előbbi társaság értékesítése a múlt évben 10,3 százalékkal esett vissza, piaci részesedése pedig stagnált, 16,6 százalék volt. A Dell viszont a stabilizálódás jeleit mutatja, hiszen mindössze 2,4 százalékkal kevesebb pc-t adott el, mint 2012-ben, részesedése pedig elérte a 12 százalékot.

Sőt, az utolsó negyedévben már 5,8 százalékos bővülést mért az IDC a Dell személyi számítógép értékesítésében. A Lenovo ebben az időszakban 9 százalékkal tudta bővíteni pc-forgalmát, míg a HP-nál 8,5 százalékos csökkenés volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.