BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő árbevétellel számol a Richter

Bár tavaly az előző évinél 7,6 százalékkal magasabb árbevételt ért el a Richter Gedeon Nyrt., adózott nyeresége 9,9 százalékkal csökkent. Bogsch Erik vezérigazgató elmondta: erre az évre összességében csökkenő árbevétellel számol.

A gyógyszergyár 2013-ban 44,197 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, míg árbevétele 351,4 milliárd forintra nőtt.

A társaság szerdán közzétett tőzsdei gyorsjelentését ismertetve Bogsch Erik vezérigazgató kiemelte: a tavalyi negyedik negyedévben a társaság jelentős profitcsökkenést szenvedett el, amelynek fő oka a rubel euróval szembeni nagymértékű gyengülése. Az orosz fizetőeszköz az év elejéhez képest az év végére csaknem 20 százalékot gyengült a közös európai valutával szemben, márpedig a Fák-tagállamok a Richter legnagyobb piaca, 2013-ban összességében 480 millió euró árbevételt realizált itt a gyógyszercég, ami 1,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az adózott eredmény csökkenéséhez az is hozzájárult, hogy az árbevétel csaknem 25 milliárdos és a bruttó fedezet több mint 19 milliárdos növekedése sem tudta ellensúlyozni a marketingköltségek, valamint a K+F jellegű kiadások és az egyéb ráfordítások emelkedését. A kutatás-fejlesztési költségek 7 százalékos emelkedését főként a két új termék, a méhmióma kezelésére szolgáló Esmya-val és a skizofrénia-ellenes Cariprazine-nal folytatott klinikai vizsgálatok magyarázzák. Az értékesítési és marketing-költségek pedig főként a kínai piacra lépéssel és a nyugat-európai terjeszkedése miatt növekedtek több mint 12 százalékkal.

A gyógyszercég magyarországi forgalma 1,4 százalékkal 31,3 milliárd forintra nőtt 2013-ban. Az árbevétel elsősorban az elmúlt két évben bevezetett termékeknek köszönhetően nőtt, az árcsökkentést kikényszerítő vaklicitek körülbelül 750 millió forinttal mérsékelték a vállalat hazai bevételeit. A Richter ugyanakkor a különböző különadók formájában tavaly összesen 531 millió forintot fizetett be költségvetésbe – mondta Bogsch Erik.

A magyarországinál lényegesen nagyobb mértékben, 5,4 százalékkal nőttek a cég exportbevételei, és 2013-ban elérték a 1,078 milliárd eurót. A növekedés főként a kínai, a román, bolgár, valamint a német piacra volt jellemző. A csoport kínai árbevétele 28,8 millió euróval 34,9 millió euróra nőtt, miután a Richter megszerezte egy ottani kereskedővállalat többségi tulajdonát, illetve új kereskedőcéget alapított, valamint jelentős mértékben bővítette orvoslátogató-hálózatát.

A Richter, mint a vezérigazgató elmondta, erre az évre összességében csökkenő árbevétellel számol. Magyarországon, ahol 2013-ban 30,388 millió forint árbevételt realizáltak, 2014-ben stagnálásra számítanak. Hasonló lesz a helyzet az előrejelzések szerint az unió fiatalabb államaiban, míg a régebbi tagállamokban 10-15 százalékos növekedést várnak. Ugyancsak emelkedő árbevételt remélnek Kínában (itt a bővülést 12 százalékosra becsülik), a FÁK-országokban (5-10 százalék körül), Oroszországban és Lengyelországban (0 és 5 százalék között). Várhatóan csökkenni fog ugyanakkor az értékesítés az USA-ban és Ukrajnában.

A Richter árbevételének 34 százaléka származik nőgyógyászati, 26 százaléka szív-érrendszeri, míg 13 százaléka idegrendszeri készítményekből. A FÁK-országaiban, valamint Ukrajnában, Romániában vagy Kínában inkább az olyan generikus készítményekkel bonyolít jelentős forgalmat a cég, mint amilyen a Cavinton, a Panangin vagy az orális fogamzásgátlók, addig például az USA-ban a Plan B márkanevű sürgősségi fogamzásgátló iránt mutatkozik fokozódó kereslet.

Az elmúlt években sikerrel vezette be a cég a méhmióma kezelését szolgáló innovatív készítményét, az Esmyát, az ugyancsak új fejlesztésű Cariprazine-nal azonban tavaly nem volt szerencséjük. Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA, elismerve, hogy a készítmény egyértelműen hatásos mind  a skizofrénia, mind pedig a mániás bipoláris betegség kezelésében, novemberben további információkat kért, elsősorban a mellékhatásokra vonatkozóan, a készítmény engedélyezéséhez. Bogsch Erik ezzel kapcsolatban elmondta: a gyógyszert fejlesztő Forest Research Institute legkésőbb március végéig megküldi a részletes választ arra vonatkozóan, hogyan lehet a Cariprazine esetében minimalizálni az ilyen gyógyszerekre jellemző  esetleges káros mellékhatások kialakulását a hatékonyság megtartása mellett. A vezérigazgató szerint áprilisban elvileg az FDA válasza is megérkezik, de azt nem lehet tudni, hogy az vajon a hatóság akkor kimondja-e már a végső választ a készítmény regisztrációjával kapcsolatban. A döntés az európai bevezetést nem érinti, az Európai Gyógyszerügyi Hatóság követelményrendszere eltér az amerikaitól, az ahhoz szükséges klinikai vizsgálatok pedig még nem zárultak le. A Richter a készítmény európai értékesítésében érdekelt.

A Concorde szerint az idei év már pozitív fordulatot hozhat a Richter életében, ha piacra kerül a Cariprazine, és beérik a hálózatfejlesztés gyümölcse Nyugat-Európában. A gyengébb mutatók egyik oka ugyanis az elemzők szerint is részben az, hogy a társaság komoly erőfeszítéseket tesz jövedelmezőségének javítására saját fejlesztésű originális és generikus termékek (pl. Esmya) bevezetése és új piacok (Kína, Latin-Amerika, Nyugat-Európa) meghódítása révén, amelynek nyilvánvalóan jelentős költségvonzata van.

A Concorde rámutat, hogy a társaság piaci értékesítési mutatói felülmúlják a versenytársak azonos mutatóit. A jelenlegi részvényárfolyam hellyel-közzel tükrözi a vállalat hosszú távú üzleti stratégiájából származható előnyöket, és figyelembe veszi az originális termékek potenciális értékének egy részét. Az intézményi ajánlás így maradt egyenlő súlyozás, miképpen az év végi célár is 4700 forinton.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.