BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb a gazdasági bűnözés

A PWC felmérése szerint globálisan növekszik a gazdasági bűnözés. A felmérésben részt vevők 37 százaléka jelezte, hogy gazdasági bűncselekménynek lett az áldozata, ez az adat három százalékkal több, mint  2011-ben volt.

A válaszadók 25 százaléka internetes bűncselekményt szenvedett el. A leggyakoribb bűncselekmény a lopás volt, utána a rendelések kiadásánál elkövetett csalás, majd a megvesztegetés, a korrupció, az internetes bűnözés és a vállalati mérleggel kapcsolatos csalás következett. De a bűncselekmények között szerepel természetesen a pénzmosás, az adócsalás is.

A globális elterjedettségre jellemző, hoy Afrikában a felmérésben részt vettek 50 százaléka szenvedett el gazdasági bűncselekményt, Észak-Amrikában ez az arány 41 százalék volt. Kelet-Európában pedig 39 százalék, ezen belül Ukrajnában 63 százalék, a 2011-ben feljegyzett 36 százalékkal szemben. A felmérés szerint a tipikus gazdasági bűnöző középkorú férfi, felsőfokú végzettségű, és már hosszabb ideje az adott vállalatnál dolgozik. A csalások több mint felét olyan emberek követték el, akik már hat vagy még több éve dolgoznak a vállalatuknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.