BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvásárlással nőne az IBM

Újabb egymilliárd dollárt költ a felhőalapú számítástechnikára az IBM, emellett akvizícióval és új szolgáltatással erősít ezen a területen a cég. A társaság jelentős átalakuláson megy át, amelynek keretében leépíti a hardvergyártást.

Újabb egymilliárd dollárt fordít a felhőalapú megoldások fejlesztésére a következő években az IBM – jelentette be Erich Clementi, a társaság globális szolgáltatási üzletágért felelős alelnöke a cég Pulse konferenciáján. A las vegas-i eseményen közölték azt is, hogy a vállalat új szolgáltatást indít ezen a területen és egy felvásárlást is végrehajtott. A felhő alapú számítástechnikát a középpontba állító konferencián Erich Clementi elmondta, hogy 2007 óta több mint hétmilliárd dollárt fordított a cég arra, hogy megerősítse helyzetét a felhő megoldások piacán és új termékekkel bővítse portfólióját. Ebbe az akvizíciós stratégiába illeszkedik a legújabb akvizíció, a Cloudent megvétele volt. Az adatbázis megoldásokat szolgáltatásként (database as a service – DBaaS) nyújtó, 2008-ban alakult vállalat a mobil- és webes alkalmazások fejlesztőinek kínál szolgáltatásokat, amelyeknek köszönhetően jelentősen lerövidíthető az egy-egy applikáció létrehozására fordított idő. Az elmúlt időszakban végrehajtott felvásárlások közül kiemelkedik a SoftLayer tavalyi megvétele mintegy 2 milliárd dollárért.

Az IBM januárban jelentette be, hogy 1,2 milliárd dollárt költ újabb adatközpontok létrehozására, ami szintén a cég felhő-stratégiájába illeszkedő lépés. A jelentős beruházások hátterében az áll, hogy az elemzések szerint a következő években robbanásszerű növekedés várható a felhőmegoldások piacán, Erich Clementi közlése szerint 2017-re 220 milliárd dolláros lehet ez a szegmens.

A konferencián jelentette be a cég a fejlesztőknek szánt BlueMix platform elindítását. A megoldás lényege, hogy a különböző alkalmazások létrehozásához szolgáltatásként igénybe vehető keretrendszert kínálnak. Az egyelőre béta verzióban elérhető megoldás nyílt szabványokra épül, és képes nagyon felgyorsítani a mobilalkalmazások fejlesztését.

Az IBM hosszú ideig főként hardvergyártóként volt ismert, ugyanakkor évtizedek óta a világ legnagyobb informatikai szolgáltató vállalkozásai között van. A társaság évek óta tudatosan törekszik a veszteséges, és a személyi számítógép piac visszaesésével egyre bizonytalanabb jövőjű hardvergyártás leépítésére. A folyamat egyik legfontosabb lépése volt, amikor 2005-ben eladták a személyi számítógépgyártó részleget a Lenovo-nak. A kínai társaság az idén újabb IBM üzletág megvételét jelentette be, 2,3 milliárd dollárért viszi az amerikai cég x86 szerver ágazatát. A hírek szerint a társaság nem áll le a kiárusítással, és megválna mikrochip-gyártó üzletágától is, a társaság a Goldman Sachs-ot bízta meg a potenciális vevők felkutatásával – adta hírül a The Financial Times az ügyet ismerő forrásra hivatkozva. Az üzleti lap beszámolója szerint az amerikai cég részéről nem ragaszkodnak feltétlenül az értékesítéshez, elképzelhető egy olyan megoldás is, amelynek keretében egy partnerrel együttműködve, vegyesvállalatként végeznék a jövőben a chip-gyártást.

Felhőbe kerül az autóipar

Egy újabb, online kapcsolatra képes mobil eszközként jellemezte a modern autókat Brian Droesslet, a Continental AG alelnöke az IBM Pulse konferencián tartott előadásában. A szakember elmondása szerint a felhőalapú megoldások jelentős változást hoznak az autóiparban is, alapvetően átalakítják nem csak azt, ahogyan az autósok különböző szolgáltatásokhoz hozzájutnak, de magát az új járművek fejlesztését is. A társaságnál egyébként dolgoznak a teljesen automatizált autó kifejlesztésén, a cég prognózisa szerint 2025-re már lesznek ilyen járművek.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.