BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cégek a nőket olcsóbban foglalkoztatják

A Hay Group megállapította, hogy tavaly több hazai nő dolgozott, mint egy éve, nőtt a fizetési különbség a nők férfiakhoz képest.

Emelkedett a nők száma a munkaerőpiacon az utóbbi egy évben, de nőttek a két nem közötti fizetési különbségek is a Hay Group megállapítása szerint.

A társaság 488 céget kérdezett meg, így 300 ezer hazai munkavállaló adataiból dolgozott. A hazai magánszférában foglalkoztatott munkavállalók 46,5 százaléka nő, az arány három éve még 48 százalék volt, 2012-ben pedig 42 százalék. Ez azt jelentheti, hogy a múlt évek leépítései erőteljesebben érintették a nőket, mint a férfiakat.

Tavaly a felsővezetőknek 22,6 százaléka volt nő, kicsit több mint 2010-ben, amikor 19,1 százalék volt, 2012-ben pedig 18,3 százalék. Bár sehol sem dolgozik több nő, mint férfi, a helyzet a három és az egy évvel ezelőtti felméréshez képest valamelyest javult.

A nők a férfiak alapbérének átlagosan 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben, ami valamivel több mint 2 százalékos csökkenés a 2012-hez képest. A nők alapbérei szinte minden munkakörben elmaradtak a férfiakétól, 2012-höz képest szinte mindenütt romlott a bérezésük, csak a szakértőknél javult kissé a helyzet.

A nők átlagosan a férfiak bónuszának a 85,3 százalékát kapják, kicsit többet, mint 2012-ben. A felsővezetők körében az arány 80,7 százalék. Mint a Hay Group rámutat, a szakértői pozíciókban szinte kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek, és még középvezetői szinten is jelentős a különbség a férfi és női gépkocsi juttatás arányában. Ez részben azért van, mert az értékesítői és mérnöki munkakörökben kiugróan magas a férfi munkavállalók aránya.

MTI, VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.