BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött a közép-európai gáztárolók ideje

Az ukrán Naftogaz monopolizálja Ukrajnának az EU-ból származó gázbehozatalát, az eladók között ismét megjelenhetnek magyarországi társaságok is. Maga az MVM is beszerezhetne az eddigitől eltérő útvonalon és vevőktől (orosz) gázt, és eljött az ideje a térség tárolói kapacitásai kihasználásának is.

Az ukrán Naftogaz ideiglenesen monopolizálja az Európai Unióból Ukrajnába érkező gázimportot, jelentette be a társaság elnöke, Andrij Koboljev. A gázt továbbra is ukrajnai magántársaságok importálják, de amit az EU-ból szereznek be, azt el kell adniuk a Naftogaznak. Az ideiglenes intézkedés addig él, amíg a kormány be nem vezet 20 százalékos külön áfát a magáncégek ezen importjára. Az érintett (back-haul, azaz a határon, beléptetés után azonnal a reexportált) gáz olyan aukciókból származik, amelyeken az ár alacsonyabb, mint amit a Naftogaz az orosz gázért fizet. Koboljev szerint az eddigi gyakorlat lehetőséget adott arra, hogy az importőrök az áfa nélkül behozott gázt áfával növelt áron adják tovább a belpiacon. A Naftogaz már beadta a különáfa bevezetésére vonatkozó javaslatát az ukran pénzügyminisztériumnak.

A kérdés azért időszerű, mert Ukrajnának április 1-től ugyanazt a magas árat kell fizetnie az orosz gázért, amely miatt már tavaly megérte az ukrán magáncégeknek az unióból gázt vásárolni. Tudomásunk szerint tavaly Lengyelországból két, Magyarországról három kereskedő adott el gázt Ukrajnában.

A Világgazdaság információi szerint jelenleg is tárgyalnak magyar kereskedők e lehetőségről Ukrajnában. Viszont tény hogy az innen eladott gáz árában (termelői és kereskedői oldalon is megjelenő) iparűzési adó miatt inkább a nem-magyar cégek élveznek elsőbbséget az Ukrajnának való eladásokban a magyar-ukrán határon.

Egy másik értesülésünk szerint maga az MVM is beszállna az ukrán gázkiszállításokba, bár egy kereskedő felhívta lapunk figyelmét, hogy az MVM számára ezt tiltja az importszerződése, aminek betartását élesen figyeli a Gazprom. Az állami társaságnak az ukrán back-haul ügyletnél egyébként is van nagyobb feladata: gondoskodnia kell az ország gázellátásáról 2015 után, amikor lejár a ma érvényes hosszú távú importszerződésünk. Egyrészt nyilván újrakötheti (új formában) a meglévő hosszú távú Gazprom-szerződést, de módja van arra is, hogy a jelenleginél kisebb mennyiséget, jobb feltételekkel szerezzen be a Gazpromtól. „Ezt meg is teheti” – mondta lapunknak egy európai energiakereskedő cég vezetője – „az MVM ugyanis messze nem szorul rá annyira az orosz importra, amennyire az a köztudatba beivódott.” Magyarázata szerint Európában nagyon sok olajcég (BP, Shell) keres vevőt az Oroszországban termelt gázára.

Ha például az MVM az ausztriai gázkereskedelmi ponton (VTP) három évre vagy hosszabb időre olyan árajánlatokat kér, amelyekben a gáz árát a hollandiai TTF gáztőzsdééhez kötik, olcsóbban jut gázhoz, mint az orosz értékesítési csatornán át, és csökkenne a Gazpromtól való függés is. A TTF-é egy gázpiacon kialakult ár, míg a Gazpromé olajképlet alapú.

Ki lehetne használni a tárolókat

Már az sem teljesen igaz, hogy nagyobb biztonságot ad az orosz hosszú távú szerződés – legalábbis forrásunk szerint. Térségünkben gáztárolói túlkapacitás van, a Magyar Földgáztároló Zrt. is rendelkezik többlet kapacitással, de rendszeresen tartanak gáztároló bérleti aukciókat Ausztriában és Szlovákiában is. Így a hosszú távú orosz szerződés reális alternatívája lenne, ha az MVM több évre lekötné ezeket a hazai és környező kapacitásokat, és a gázt a kereskedelmi piacon (TTF) és/vagy az említett nyugat-európai társaságoktól venné.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.