BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól indított idén a pc-piac

A vártnál kisebb visszaesést mértek a piackutatók az első negyedévben személyi számítógépek globális piacán, a háttérben a Windows XP támogatásának megszűnése és ezzel párhuzamosan az eszközök cseréjének felgyorsulása áll. Az IDC és a Gartner szerint is a Lenovo a legnagyobb gyártó.

Az első negyedévben 73,4 millió személyi számítógépet adtak el világszerte az IDC adatai szerint, ez 4,4 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A visszaesés mértéke ugyanakkor kisebb, mint azt várták, a piackutató korábban még 5,3 százalékos csökkenéssel számolt. Az előrejelzéshez képest kedvezőbb adatban a vállalat elemzése alapján meghatározó szerepet játszott, hogy a Windows XP operációs rendszer támogatásának áprilisi megszűnésére készülve számos cégnél és szervezetnél előrehozták a tervezett cserét.

Ez utóbbi folyamat különösen Japánban hozott jelentős forgalmat a számítógépek gyártóinak, mind az IDC, mind a másik nagy technológiai piackutató, a Gartner kiemelte elemzésében a távol-keleti szigetországot. A Gartner adatai alapján az XP támogatás megszűnése annyira megmozgatta a japán piacot, hogy 2013 első negyedévéhez képest 35 százalékkal bővült ott a pc-értékesítés január és március között. A Gartner egyébként valamivel nagyobb, 76,6 milliós összesített forgalmat mért, míg a visszaesés a cég szerint csak 1,7 százalékos volt.

Abban viszont mindkét piackutató tanulmánya egyetért, hogy a személyi számítógépek forgalmának lassan két éve tartó esésében a gazdasági tényezők mellett meghatározó szerepet játszanak az intelligens mobileszközök, különösen a táblagépek. Az egyéni felhasználók körében ugyanis egyre gyakoribb, hogy a pc-t valamilyen tabletre cserélik le. A szakértők szerint azonban már érezhető a piacok telítődése a táblagépek esetében is, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában például egyre lassabban nő ez a szegmens. A Gartner közelmúltban közzétette tanulmánya szerint az idén még közel 40 százalékos bővülés várható ezen a területen, jövőre azonban már 30 százalék alatt lehet a növekedés. Egyébként 2015 komoly fordulópont lehet, hiszen a piackutató prognózisa alapján az lesz az első év, amikor több tabletet adnak majd el a világon, mint személyi számítógépet. A gyártók rangsorát vizsgálva megállapítható, hogy a három legnagyobb piaci szereplő nem csak megőrizte pozícióját, de még javítani is tudott az egy évvel korábbi eredményein. A kínai Lenovo továbbra is a legnagyobb cég a pc-piacon, közel 13 millió készüléket adtak el az első három hónapban, ami 10 százalék fölötti növekedést jelentett 2013 hasonló időszakához képest. A második számú gyártó a HP, a vállalat több mint 12,5 millió pc-t értékesített az első negyedévben, és ezzel négy százalékot meghaladó fejlődést ért el. Még inkább figyelemreméltó volt a harmadik számú szereplő, a Dell teljesítménye, 9,5 milliónál több személyi számítógépet tudott eladni, amivel 9 százalékkal növelte értékesítését 2013 első három hónapjához képest.

Nagyon fogynak az okos kütyük

Az idén várhatóan közel 2,5 milliárd személyi számítógépet, táblagépet, mobiltelefont és ultramobil készüléket adnak el világszerte a Gartner előrejelzése szerint, ez 6,9 százalékos növekedést jelent majd a múlt évhez képest. Ez gyorsuló fejlődést jelez a felsorolt eszközök piacát figyelembe véve, mivel tavaly a piackutató cég még csak 4,8 százalékos bővülést mért ezen a területen. A növekedés a most közzétett prognózis szerint jövőre sem áll meg, igaz visszafogottabb, 5,9 százalékos lesz, és 2,63 milliárd készüléket adhatnak majd el. A Gartner által vizsgált négy eszköztípus közül a mobiltelefonok jelentik a legnagyobb szegmenst, tavaly 1,8 milliárdot adtak el belőlük, az idén pedig már várhatóan közel 1,9 milliárdot értékesítenek majd világszerte.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.