BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a munkahelyi balesetek száma tavaly

1990-ben még több mint 33 és fél ezren, az ezredfordulón már alig több mint 28 ezren, 2010-ben pedig már „csak” húszezren szenvedtek munkahelyi balesetet hazánkban.

Tavaly az egy évvel korábbinál kicsit több, összesen 17222 munkahelyi balesetet jelentettek a munkáltatók. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága 187 esetet minősített súlyosnak, a statisztikái szerint tavaly 75-en veszítették életüket munkavégzés közben Magyarországon. A legtöbb balesetet Budapesten regisztrálták, a legtöbb – 9 – halálos kimenetelű azonban Pest megyében történt.

Az adatokból az is kiderül, hogy a legtöbbször az 50 és 250 fős közötti, valamint a 10 és 50 fő közötti cégek dolgozóit éri baleset. Leginkább a 35 és 44 év közötti férfiak szenvednek balesetet munka közben.

A munkabalesetek szempontjából továbbra is a gépipar számít a legveszélyesebb ágazatnak, ezt követi az ipar, a raktározás és szállítmányozás, valamint a kereskedelem, majd némileg meglepő módon az igazgatás és oktatás.

A munkavédelmi felügyelők ma már nem csak munkaügyi, de munkavédelmi irányelvek mentén is eljárnak. Az ennek során végzett „megelőző” intézkedések részeként szabálytalanság esetén annak megszüntetésére kötelezik, mégpedig megadott határidővel a munkáltatót, vagy felfüggesztik egy veszélyes tevékenység, illetve munkaeszköz használatát. Az előbbire tavaly 574, az utóbbira összesen több mint 160 alkalommal került sor. A felügyelők összesen 2681 esetben intézkedtek, 142 alkalommal összesen több mint 52,5 millió forint munkavédelmi, illetve több mint hétmillió forint eljárási bírságot szabva ki. Három esetben büntető feljelentést is tettek a munkáltató ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.