BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az angol kluboké a legnagyobb bevétel a közvetítési jogok eladásából

A Premier League csapatai szezononként 2,6 millió dollárt kapnak, a spanyol klubok maguk értékesítenek.

A labdarúgásban az angol Premier League klubjainak fizetik a világon a legtöbb pénzt a televíziós közvetítési jogdíjakért – áll a Forbes magazin összeállításában. Egy szezonban az élvonalbeli klubok összesen 2,6 milliárd dollárt kapnak. ebből az összegből a hazai mérkőzésekre 1,6 milliárd dollárt fizetnek, míg a nemzetközi meccsekért (az európai kupákban) 1 milliárd dollárt. A 2013-ban kötött, 2016-ig szóló szerződés 53 százalékkal több bevételt hoz az angol kluboknak az előző kontraktushoz képest. A következő időszakban is a BT és a Sky fog valószínűleg szerződést kötni a klubokkal. A második legtöbb bevételt a közvetítési jogok értékesítéséből az olasz Serie A csapatainak jut a világon, szezononként 1,3 milliárd dollár. A hazai meccsekért 1,3 milliárd. míg a nemzetközi mérkőzésekért 190 millió dollárt fizetnek a televíziós társaságok. A 2012-ben kötött, 2015-ig szóló szerződés 9,5 százalékkal több pénzt juttatott a csapatoknak. Az olasz Agocom jelentkezett be eddig a 2015-től 2018-ig tartó közvetítési jogokért a meghirdetett tenderre.

A német Bundesliga klubjai szezononként 907 millió dollár dollárt kasszíroznak. ebből az összegből a hazai mérkőzésekért 816 millió, míg a nemzetköziekért 91 millió dollárt jár. Három szezonra szerződtek 2012-ben, ami 52 százalékos bevételnövekedést hozott. Tavaly kötöttek egy szerződést a Fox-szal az amerikai nemzetközi közvetítési jogokra a 2015 és 2020 közötti időszakra. A Forbes szerint a nyilvánosságra nem hozott szerződés 125-150 millió dollárt jelent évente a német kluboknak.

A francia Ligue 1 klubjai idényenkénti 830 millió dollárért értékesítették közvetítési jogaikat, a hazai mérkőzésekét 789 millió, míg a nemzetköziekét 41 millió dollárért. Az előző bajnokságokkal szemben a 2012-ben kötött, 2016-ig érvényes szerződés 6,7 százalékkal kisebb bevételt hozott a korábbinál. Nemrég a Canal + és a BeIN Sports jelentkezett a 2016-tól 2020-ig terjedő időszakra, hogy együtt 945 millió dollárt fizetnének a hazai közvetítési jogokra a francia ligának.

Spanyolországban szezononként 851 millió dollár üti a markát a becslések szerint a kluboknak a közvetítési jogok ellenében. A Forbes becslései szerint a hazai mérkőzésekért összesen 716 millió dollárt fizetnek egy idényben a televíziós társaságok, míg a nemzetköziekért 135 milliót.

Pontos adatok az előbbi bajnokságokkal ellentétben azért nincsenek, meg itt nem a liga, hanem a klubok maguk egyenként értékesítik közvetítési jogaikat. Így a két óriás klub, a Barcelona és a Real Madrid szinte teljesen lefölözi ezt a piacot, míg a kisebb csapatoknak alig jut a bevételből. A spanyol bajnok jelenleg mintegy 10-szer annyi pénzt kap a közvetítési jogokból, mint az utolsó helyezett. Sok klub igen rossz gazdasági helyzetbe került, csődbe mentek, vagy a csőd szélén állnak. ezért azt követelik, hogy az angol bajnoksághoz hasonlóan együtt értékesítsék a jogokat, s abból mindenki közel egyenlően részesüljön. Angliában ennek, és az igen magas díjaknak köszönhetően jóval stabilabb a klubok gazdasági helyzete. A spanyol szövetés és a kormányzat is foglalkozik az üggyel, hogy centralizálják a televíziós jogok értékesítését a futballban a jövőben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.