BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés turista jön szervezetten

Németországból, az USA-ból és Oroszországból érkezik a legtöbb turista szervezetten, de a beutaztatók még érzik a Malév hiányát.

Erős ütemben növekszik a hazai turizmus, sok a külföldi vendég, de többségük egyénileg érkezik, nem szervezetten, így a beutaztatással foglalkozó utazási irodák egyelőre kevésbé profitálnak a fellendülésből. „Nagy konkurencia az online foglalás és a Malév csődjével is nagy űr keletkezett. A szervezett utasok többsége ugyanis hagyományos légitársasággal szeret utazni, nem fapadossal” – mondta lapunknak Kálmán István, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke. Példaként említette, hogy Spanyolországból és Milánóból csak diszkont légitársasággal lehet Budapestre jönni.

Szerinte a mintegy 1200 hazai utazási iroda közül mintegy száz foglalkozik inkább be-, mint kiutaztatással. „A szervezetten érkező turista sokkal többet költ, mint az egyéni látogató. A budapesti városnézésen kívül ugyanis magyaros vacsora, hortobágyi tanyalátogatás vagy egy dunakanyari hajókirándulás is szerepel a programban” – magyarázta Kálmán István. Egy puszta túra fejenként például mintegy 20 ezer forintba kerül. A problémák ellenére sok francia turista érkezik például a Dunán, de a német, a lengyel, az izraeli és az orosz vendégeknek is jelentős hányada érkezik utazási irodák segítségével.

„Mi tavaly 80 ezer turistát hoztunk be az orosz nyelvű piacokról. Idén megáll a növekedés és stagnálásra számítok, de már az is nagy eredmény, hogy nincs visszaesés” – mondta lapunknak Alexander Baranov, az 1000 Út Utazási Iroda beutaztatásért felelős ügyvezetője. Hozzátette: az uniós országok közül Magyarország az orosz turistáknak is olcsónak számít. Nagyon magas arányt képviselnek a visszajáró vendégek. Az oroszok nem csak Budapestre jönnek, hanem Hévízre és Hajdúszoboszlóra, de Baranov szerint ha a fővárosban van a szállásuk, akkor is szívesen kirándulnak Bécsbe, Pécsre vagy akár Miskolc-Tapolcára is. Nem kizárólag a két legnagyobb városból, Moszkvából és Szentpétervárról érkeznek a turisták, hanem a távolabbi területekről is. Ukrajnából azonban legalább a felére zsugorodott a piac.

A KSH-nak egyelőre még csak 2012-es adatai vannak az utazási irodák tevékenységéről, de azóta biztosan nem javult számottevően a mérleg. A statisztikákból kiderült, hogy 2012-ben a külföldre utazó magyarok 4,1 százaléka utazott szervezetten, a külföldiek közül pedig 7 százalék érkezett így.

„A szervezett beutaztatás esetén az idelátogatók száma 5,3 százalékkal nőtt, 2012-ben 727 ezer fő vette igénybe. A hazánkba látogató külföldiek vendégéjszakáinak száma 1,5 millió volt, a korábbi évvel megegyezően” – írta a KSH. A legtöbb külföldre látogató magyar Görögországba utazott, ezt követte Olaszország, Ausztria, Törökország és Horvátország. Az eltöltött vendégéjszakák tekintetében az európai rangsor hasonlóan indul, de negyedik helyezettként csatlakozik Bulgária is. Szervezett utaztatással Németországból, Oroszországból, az Egyesült Államokból és Törökországból jöttek a legtöbben. „Az utazásszervezők és -közvetítők folyó áron 197 milliárd forint nettó árbevételt értek el 2012-ben. Tevékenységük domináns része a 70 milliárd forint bevételt jelentő kiutaztatás. A beutaztatásból összességében 31 milliárd forint származott” – közölte a KSH.

Vonzóbb Egyiptom

Az egyiptomi turizmus jelentős fellendülésére számít a magyar piacra idén belépő, német-osztrák hátterű Express Travel International (ETI), mivel a fő üdülő körzetekben, így Hurghadában is nyugodt a helyzet.

Ayman Hassan, az ETI szolgáltatási menedzsere szerint jelenleg 4 ezer turistával állnak kapcsolatban hetente, ez a szám ötéves időtávon két-háromszorosára emelkedhet. A zavargások előtt heti 5 ezer, a zavargások idejében pedig 2500 utasuk volt. A legtöbben 2010-ben látogattak el Egyiptomba, akkor 70 ezer magyar érkezett.

Ayman Hassan, az ETI szolgáltatási menedzsere szerint jelenleg 4 ezer turistával állnak kapcsolatban hetente, ez a szám ötéves időtávon két-háromszorosára emelkedhet. A zavargások előtt heti 5 ezer, a zavargások idejében pedig 2500 utasuk volt. A legtöbben 2010-ben látogattak el Egyiptomba, akkor 70 ezer magyar érkezett. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.