BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa legnagyobb dinnyebeszállítói lehetünk két hónapig

Júliusban és augusztusban várhatóan Magyarország lesz Európában a legnagyobb dinnyeexportőr, a jelek szerint a hazai termés felét sikerül külföldre, elsősorban uniós országokba szállítani. Az utóbbi években stabilizálódott a dinnye ára a piacon, nem várható drágulás.

A tavalyinál több kiváló minőségű magyar görögdinnye kerül a kereskedőkhöz július első hetétől – nyilatkozta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Az ormánsági Csányoszróban rendezett dinnye szezonnyitó ülésen elmondta: a piac szereplőit tájékoztatják a várható mennyiségről, minőségről, hogy az érintett boltok fel tudjanak készülni az importáruk időben történő kivezetéséről.

Elmondása szerint a szüret a baranyai Ormánságban kezdődik, és Békésben folytatódik. Július végén már Tolnában, Hevesben és a Hajdúságban is megindul a dinnye begyűjtése a földekről, legkésőbb augusztusban a szabolcsi gazdák is bekapcsolódnak a termelésbe. A szakember kifejtette: az elmúlt években a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Dinnyeszövetség és a FruitVeB közösen indított promóciójának hatására folyamatosan növekedett a magyar görögdinnye fogyasztása. Az idén további erősödésre lehet számítani, a vásárlók ösztönzésével kapcsolatos feladatokat az Agrármarkerting Centrum látja el, és erre külön költségvetést készítettek. A promóció várhatóan július közepétől szeptember közepéig tart majd. Eddig hat áruházlánc (Auchan, CBA, Lidl, Metro, Spar, Tesco) vállalta, hogy részt vesz a marketingmunkában, kóstoltatni is fogja a vásárlókkal a magyar árut.

A tegnapi egyeztetés után az áruházakat hivatalos levélben értesítik, mikortól számíthatnak a magyar termék érkezésére, és megkérik őket, ne rendeljenek már külföldi dinnyét. Az árakkal kapcsolatban kijelentette: az utóbbi években stabilizálódott a dinnye ára a magyar piacon, sikerült megtalálni azt a sávot, amely a fogyasztóknak, a kereskedőknek, és a gazdáknak is megfelelő. A pozitív hangulatot az is jelzi, hogy dinnyében érdekelt gazdák száma is emelkedett, ma nagyjából 11 ezren élnek a tökféle termeléséből. Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke azt mondta: „idén az idő kegyes volt a dinnyéhez, mindeddig nagymértékben segítette a gyümölcs érési folyamatát, optimális a terméskötődés”.

A szakemberek szerint jelenleg mintegy 6000 hektáron termelnek dinnyét hazánkban, az elmúlt három évben folyamatos volt a területi bővülés. Közel 1500 hektárral nőtt a dinnyével beültetett földek területe az említett időszakban.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mellett az Európai Bizottság is kiemelt figyelmet fordít a termék árusítására, az ezzel kapcsolatos szabályok betartására. A bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a dinnyekartell miatt. Áprilisban indoklással ellátott véleményt küldött Budapestre, amelyben az uniós versenyjog maradéktalan alkalmazására kérte hazánkat a mezőgazdasági termékek terén. Korábban a magyar parlament olyan jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében a GVH gyakorlatilag nem léphet fel a mezőgazdasági termékekkel kartellezők ellen. Közleményében a bizottság leszögezi: az uniós szerződés tiltja a kartellezést és a piacot más módon korlátozó üzleti gyakorlatokat, ezek kizárása pedig hatékony és elrettentő erővel bíró büntetések kiszabásával lehetséges. Brüsszel azt kifogásolta, hogy  a GVH csak akkor állapíthat meg büntetést, ha az érintett gazdasági szereplők az után is fenntartják versenykorlátozó tevékenységüket, hogy a hatóság azonosította azt, és felszólította a feleket, hogy megszabott határidőre hagyják abba magatartásukat.

Termékbecslés
A FruitVeb május végi termésbecslése szerint a hazai gyümölcstermés az idén éves szinten 10-15 százalékkal nőhet. A hozamokat eddig legfeljebb 5 százalékkal rontotta a májusi esős, hideg időjárás. A termés mennyiségét nagyjából 80 ezer tonnára prognosztizálják. Az étkezési piacon a tavalyihoz hasonló árakra számítanak a termelők, míg a termés felét felszívó konzervipar a 2013-as szezon-végi 150-160 forintos kilónkénti árnál alacsonyabb induló árakkal kalkulál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.