BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilabb utazási irodák - Az IBUSZ, az OTP Travel és a Neckermann az élen

Tavaly összességében növekedett a legnagyobb hazai utazási irodák árbevétele – derül ki az egyes társaságok Világgazdaság által összevetett kimutatásaiból.

Szinte valamennyi jelentős hazai utazási irodának növekedett tavaly az árbevétele. A 2013-ban elért nettó árbevételek alapján a magyarországi utazási irodák rangsorát az IBUSZ vezeti az OTP Travel és a Neckermann előtt. Már 2012-ben is az IBUSZ állt az élen, de akkor ehhez 11,3 milliárd forintos forgalom is elég volt, 2013-ban azonban növelte előnyét a riválisaival szemben: a 12,4 milliárd forintos árbevételt az OTP Travel 11,6 milliárd forinttal követi.

A turisztikai szolgáltatások mellett az IBUSZ-nál főleg a vám üzletág bevételei dobták meg a cég eredményeit. A társaság ugyanis Záhonytól Röszkéig számos határátkelőhelyén üzemeltet irodát.

„Összességében kicsi javulás tapasztalható. A kiutaztatás ugyan stagnál, de a rengeteg fapados miatt a beutaztatás helyzete jobb lett. A turizmus egyik legjövedelmezőbb üzletága, az üzleti és konferenciaturizmus azonban még mindig nagyon érzi a Malév hiányát” – mondta lapunknak Molnár Gabriella. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke szerint a javuló számok az óvatosabb tervezésnek köszönhetők, vagyis az utazási irodák tanulva a korábbi hibákból, kevesebb kockázatot vállaltak például a charterpiacon. Kivétel ez alól természetesen a Best Reisen, amely az egyik legnagyobb utazási iroda volt Magyarországon, mégis csődbe jutott tavaly nyáron. A pórul járt társaság 2012-ben 6,1 milliárd forintos árbevételt ért el a 2011-es 5,95 milliárd után, és bár adózott eredményét sikerült a 2011-es 57 millió forintos veszteségről 40,5 millió forintos nyereségre javítani, üzemi szinten 440,7 millió forintos veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 83,7 millió forintos mínusz után.

A három nagyot a Green Travel 6,7 milliárd forintos, a Fehérvár Travel 5,1 milliárd forintos, a Vista 5 milliárd forintos és a Weco 4,3 milliárd forintos bevétellel követi, de a Kartago Tours és az Anubis is növelte a forgalmát. Üzemi eredmény alapján is messze az IBUSZ a legerősebb a mezőnyben 344 millió forintos eredménnyel. Ebben a kategóriában a Vista nagyot javítva lett a második az OTP Travel előtt. A Neckermann is minimális veszteséget mutat, de jelentősen javított a 2012-es számokhoz, mérleg szerinti eredménye pedig 129 millió forintról 58,5 millió forintra csökkent. Az Anubis és a Weco is pozitívba hozta ki a 2012-ben még negatív üzemi eredményét.

A Tensi Tours viszont negatívba váltott: az üzemi, az adózott és a mérleg szerinti eredménye is mínusszal kezdődik. Tavaly összesen 15,2 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazoltak a Magyarországon letelepedett, vagyoni biztosíték szolgáltatására kötelezett utazási irodák. A mintegy 1200 regisztrált hazai utazási iroda közül mindössze 24 vállalkozott charteres utazásszervezésre, az általuk igazolt kaució mértéke azonban meghaladta a 9 milliárd forintot.

A Best Reisen kiesésével a 2014-re vonatkozó össz-kaució 15 milliárd forint alá esett. „A magyarok legkedveltebb úti célja Horvátország és Törökország, Egyiptom újra feljövőben van és a buszos körutazások is népszerűek” – fogalmazott Molnár Gabriella. Arra korábban sem volt példa, hogy magyar turisták kint hagytak volna külföldön, hiszen a kaucióból mindig volt keret a hazaszállításra.

Idén eddig kevés a csőd

Az utazási vállalkozások éves összforgalma a KSH szerint 170-180 milliárd forint. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által vezetett hatósági nyilvántartások szerint ezt mintegy 1200 hazai utazási iroda hoz össze. A hivatal kimutatása szerint idén eddig csak egy cég ment csődbe, tavaly viszont 17 társaságot tiltottak el egy évre az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységtől. Mindez természetesen nem igaz a „fekete” irodákra, amelyek változatlanul aktívak a piacon. A meglehetősen árérzékeny magyar turisták közül ugyanis sokakat csábít a legális piacnál jóval olcsóbb kínálatuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.