BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Masszív pazarlás vagy nagyobb energiabiztonság?

Várhatóan 300 millió eurós, uniós támogatással valósul meg 2020-ig Nagy-Britanniában egy szén-dioxid-­befogó és -tároló, kísérleti projekt. Az ipari létesítmények, főként a szénerőművek környezetkímélő működését lehetővé tévő vállalkozásra költött pénz egy olaj- és gázipari szakértő szerint masszív pazarlás.

Jelentős szén-dioxid kibocsátás nélkül is üzemelhetnek a jövőben a széntüzelésű erőművek, ha műszakilag sikeresnek és gazdaságilag is életképesnek ígérkezik a Nagy-Britanniában induló szén-dioxid befogó- és tároló (CCS), kísérleti projekt. Az Észak-Yorkshire-i Selby közelébe tervezett, speciális berendezésekkel ellátandó, széntüzelésű erőmű 2020-re épülne fel Fehér Rózsa beruházás keretében, amelyet az Európai Unió 300 millió euróval támogatna. Az üzem nettó kapacitása 447,8 megawatt lenne a tavaly év végén közzétett adatok szerint. „Masszív pénzpocsékolás lesz” – írta a Natural Gas Europe szerint Twitter bejegyzésében James Elston olaj- és gáztermelési szakértő, aki korábban a nem hagyományos gázra szakosodott Realm Energy vezérigazgatója volt. Szerinte a pénzből inkább napenergia termelő, vagy energiatároló kutatásokat kellene finanszírozni.

Tény, hogy a CCS technológia drága, akár 50-100 százalékkal is megnövelheti a használatával előállított villamos előállításának a költségét a BBC áprilisi cikke szerint. Egyes elképzelések szerint ezért támogatni kellene, például úgy, hogy az érintett létesítmények karbon-krediteket bocsátanának ki az emisszió-piacra. E megoldás életképességét azonban megkérdőjelezi, hogy a széndioxid-kvóta piac lényegében összeomlott. A helyzet kissé jobb az Egyesült Államokban és Kanadában, ahol a nem hagyományos olaj- és gáztermeléshez nagy mennyiségű szén-dioxidra van szüksége, vagyis ott jó piaca van a begyűjtött gáznak. Áprilisban már elindult az 1,35 milliárd dolláros Boundary Dam projekt Saskatchewanban – ez lehet a világ legelső, megvalósult kísérleti CCS projektje, és terítéken van Texas Clean Energy beruházás is.

„ A White Rose CCS Project a brit energia- és klímaváltozási minisztérium CCS programjától, illetve az EU NER 300 programjából vár pénzt” – olvasható a vállalkozás honlapján, ahol az is szerepel, hogy a projekt sikere a finanszírozási tárgyalások eredményén és azon múlik, hogy a kormány hogyan ösztönzi a kis szén-dioxid kibocsátású technológiákat, és mennyire támogatja a White Rose-t. A speciálisan felszerelt széntüzelésű erőművet a francia Alstom, a brit Drax és a szintén brit BOC cégek alkotta konzorciuma fogja felépíteni. A kinyert szén-dioxidot Északi-tenger alatti kőzetben kívánják tárolni, ahová a National Grid által építendő vezetéken juttatnák el. A nagy európai CCS demonstrációs projektek nehézsége éppen a gáz állandó tárolási helyének megtalálása.

Nem véletlen, hogy az EU 2012-ben illetékesei még nem is találtak támogatásra méltó elképzelést, ezért az Európai Bizottság újból felkérte a kormányokat erre vonatkozó, írásos javaslatok előterjesztésére. Ekkor állt elő Nagy-Britannia a Fehér Rózsa tervével.

Nálunk is lehet tárolni

Az új létesítményt a meglévő, Drax erőmű mellett húznák fel. Drax át kíván állni szénről a biomassza tüzelésére, 2016-ra pedig az előállított energia felét fapellet bázison állítaná elő. A Fehér Rózsa több mint 630 ezer háztartást láthat majd el villamos energiával, az általa kibocsátott szén-dioxidnak a 90 százalékát fognák be az új megoldással, ez évente kétmillió tonnányi üvegházhatású gázt jelent. Magyarországon jórészt alföldi helyszínek alkalmasak egy CCS pilot projekthez, mert itt van a Molnak a legtöbb, erre használható, kimerült gázmezője.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.