BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kisebb vidéki városokban egyáltalán nem érzékelhető a fellendülés

A KSH adatai szerint átlagosan 15 százalékkal emelkedett az építőipar termelése 2014. első felében a múlt év hasonló időszakához képest. A lendületet korántsem érzékelik mindenütt az iparágban.

A nagyobb építőipari vállalkozók közül sokan pihenőre tértek ez idő tájt, vagy már évekkel korábban. Kivárják az iparág fellendülését – mondja Tőke Gyula. A nagykőrösi építőmester szerint a javulást mutató statisztikai adatok csakis a fővárosi és elsősorban a megyeszékhelyeken folyó építkezésekről származhatnak. Kis településeken minimálisra szorult e szolgáltatás. – Mindig szívesen dolgoztam alvállalkozóként a nagyobb kivitelezésekben illetékes cégeknél. Az utóbbi időben azonban egyáltalán nincsenek ilyen megbízások, sem nekem, sem szaktársaimnak. Ezért sok kisvállalkozó építőiparos kénytelen felfüggeszteni az üzleti tevékenységet, vagy aki teheti, külföldön vállal munkát. Csak a lakóhelyemen legalább 15 olyan kőműves kisiparosról tudok, akik valamelyik közeli országban folytatják a munkát.

A kisebb vidéki városokban gyakorlatilag becsődölt az építőipar. Nagyberuházások nincsenek, minimálisra csökkent a lakossági megrendelés. Új házat nem építenek, az évi néhány lakásfelújításból nem tud megélni az építési vállalkozó – mondta el tapasztalatait Tőke Gyula.

A nagyobb településeken jobb az építők helyzete a lakossági vonalon is. Például Kecskeméten magasabbak a bérek a környező településeken elérhető jövedelmeknél. Egy ottani átlagos fizetésből 5-6 év alatt félre tud rakni valaki annyi pénzt, amiből legalább szerkezetkész állapotig eljut a kertes házával. Kőrösön, vagy mondjuk, Félegyházán szerzett jövedelmekből meg sem próbálkoznak új lakóházak építésével.

A mester szavaiból az tűnik ki, hogy építőipari hullámvölgyben a kisiparosok húzzák a rövidebbet. De mi történik a nagyobb vállalkozásokkal?

– A fővállalkozóként szereplő kivitelezők néhány embert alkalmaznak, a munka zömét a magunkfajta kis cégekkel végeztették. Többségük az utolsó nagyobb bevételeiből tart ki, tartalékoltak, befektettek és most valamilyen más üzletet visznek, vagy mondjuk, parkoló ingatlanokat adnak bérbe. Ezért a csak napi megrendelésekből élő építőkhöz képest jóval kisebb megrázkódtatásokkal tudják kivárni az építőipar fellendülését – mondta el Tőke Gyula.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.