BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb rekordév az Apple-nél

Ismét bevételi csúcsot döntött az Apple a szeptember 27-én zárult 2014-es üzleti évében, a társaság közel 183 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 7 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az iPhone-ok nagyon fogynak, az iPad-ek iránti kereslet ugyanakkor kis mértékben csökkent.

A rekordok könyvébe illő üzleti évet zárt az Apple, legalábbis a társaság vezérigazgatója, Tim Cook szerint, és nem csak a minden korábbinál magasabb bevétel, de a szintén csúcsot döntő iPhone6 és iPhone6 Plus miatt is. Bár a vállalat két új okostelefonját csak szeptember közepén kezdték forgalmazni, a cég közlése szerint így is fontos szerepet játszottak az előzetes várakozásokat is felülmúló eredményekben.

Az Apple a szeptember 27-én zárult 2014-es üzleti évében 182,8 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vállalat üzemi eredménye 52,5 milliárd dollár volt, ez szintén 7 százalékos növekedést jelent a 2013-as üzleti évhez viszonyítva, és hasonló mértékben bővült a nyereség is, ami 39,5 milliárd dollár volt.

A negyedik üzleti negyedévben 42,1 milliárd dollár volt az Apple forgalma, ami 12 százalékos bővülést jelentett 2013 hasonló időszakához képest. Az üzemi eredmény 12, míg a nyereség 13 százalékkal tudott nőni a július-szeptemberi időszakban.

Az utolsó üzleti negyedévben 39,3 millió iPhone-t tudott eladni a cég, az okostelefonok adták az Apple forgalmának 56 százalékát ebben az időszakban. Az értékesített telefonok száma 16 százalékkal, míg az összértékük 21 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Lényegesen gyengébben teljesítettek az iPad-ek, amelyekből 12,3 milliót tudtak eladni a negyedik üzleti negyedévben, ez 1,8 millióval maradt el 2013. hasonló időszakának eredményétől.

A társaság a 2015-ös üzleti év első három hónapjára – ami az október-decemberi időszak – 63,5 és 66,5 milliárd dollár közötti bevételt vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.