BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kik lehetnek a vasárnapi zárva tartás nyertesei?

Megszavazta a parlament a vasárnapi nyitva tartásról szóló jogszabályt, így néhány kivételtől eltekintve zárva lesznek az üzletek. A változásokkal az online kereskedők járnak jól, de megsínyli például az új szabályozást a turisztikai ágazat is.

Döntött kedden a parlament: vasárnaponként néhány kivételtől eltekintve nem lehet majd vásárolni a boltokban. A márciustól hatályos jogszabály szerint a kiskereskedelmi üzletek nem nyithatnak ki, leszámítva a karácsony előtti négy vasárnapot, és még egy szabadon választott vasárnapot, amelyet legalább 15 nappal korábban be kell jelenteni. Ezeken kívül december 24-én, és december 31-én nem vonatkozik még rájuk a tilalom, ilyenkor reggel hat és dél között árusíthatnak.

A Munka Törvénykönyvéhez kedden benyújtott módosító javaslat szerint a mostani 50 százalékról száz százalékra emelkedne a vasárnapi bérpótlék a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó kiskereskedelmi üzletek alkalmazottai számára. Emellett a munkavállaló csupán havonta két vasárnapi munkára lenne kötelezhető, míg ma még az áll a törvényben, hogy csupán egy vasárnapra kötelező kiadni a pihenőnapot.

„A fentiek nem vonatkoznak a vendéglátásra, a benzinkutakra, patikákra, virág- és péküzletekre, mert azok nem tartoznak a kereskedelmi törvény hatálya alá” – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kiemelve, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt akár 15-20 ezer kereskedelmi alkalmazott is elvesztheti az állását, amit nem enyhít igazán, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása alapján a néhány vasárnap is nyitva tartó egység alkalmazotti állományát növelni kell. Mindezek nyilvánvalóan a vásárlási szokások megváltozásához vezetnek.

Az OKSZ főtitkára szerint a törvény csupán a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását, vagyis a vevők fogadását tiltja meg, a webáruházaknak azonban nincs nyitvatartási ideje, a házhoz szállítást pedig jelenleg semmi sem korlátozza. Igaz, a webkereskedelem forgalma a teljes kiskereskedelem mindössze 2-3 százalékát éri el, ám már több élelmiszerláncnak van online áruháza is. A „vasárnapi” törvény szövege alapján ugyanakkor a boltokban vasárnap nemcsak takarítani vagy leltározni, hanem a házhoz szállításra megrendelt árut csomagolni is lehet.

„Egyelőre nem tervezzük a vasárnapi házhoz szállítást, hiszen még szombati kiszállítást is nagyon kevesen kérik” – mondta az élelmiszer-házhozszállítást talán a legrégebben vállaló, hat budapesti üzlettel rendelkező G-Roby ügyvezető igazgatója, Nagy Sándor, hozzátéve, ha a törvény lehetővé teszi és a vásárlók igénylik, megvizsgálják a lehetőséget. A cég még nem döntött arról, hogy a szombati nyitva tartást meghosszabbítják-e az engedélyezett 22 óráig. Amint az ügyvezető mondta, ebben is a vásárlók igényeihez fog alkalmazkodni a cég. „A CBA webshopja vasárnap nem teljesít kiszállítást. Az üzletek nyitva tartási idejét pedig az adott egységet működtető franchise partner saját hatáskörben határozza meg, de nyilván lehetőségük van a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával annak igény szerinti módosítására” – tájékoztatta lapunkat Fodor Attila, a CBA-hálózat kommunikációs vezetője.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint ugyanakkor a turizmus is megsínyli majd a vasárnapi pihenőnap bevezetését. Tavaly ugyanis 33 millió külföldi érkezett hazánkba egy napra, mintegy harmaduk vásárolni jött hozzánk. Főleg a szlovákokra jellemző a bevásárlóturizmus, de az osztrákok, a románok és a horvátok is szívesen jöttek át a határ túloldalára vásárolni. A szállodások pedig úgy kalkulálnak: sok olyan vendéget elveszítenek majd, akik alapvetően csak vásárolni érkeztek Magyarországra, de egy-két éjszakát hotelben töltöttek. A KSH adatai szerint 2013-ban az egy napra látogatók 345 milliárd forintért vásároltak termékeket, szolgáltatásokat. Kiadásaik 39 százalékát árucikkek, 25 százalékát élelmiszer-vásárlásra fordították.

Az eredeti törvényjavaslat a nemzeti dohányboltokat a gyógyszertárakhoz és a benzinkutakhoz hasonlóan a kivételek közé sorolta, de egy Lázár János miniszter által is jegyzett módosító kivette a listából a trafikokat. Ugyanakkor mivel jelentős részük 200 négyzetméternél kisebb és a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne, így mégis nyitva lehetnek. Ez valódi megváltás lenne a küszködő trafikoknak, főleg a városokban. A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete abban reménykedik, hogy az eddig 80-100 vásárlót és 150 ezer forintos forgalmat eredményező vasárnapi nyitva tartás (Budapest, XV. kerület) a jövőben jobban megtérülhet a trafikosnak. Egy jobb helyen lévő trafik eddig is napi 200-250 vásárlót vonzott és félmillió forint bevételt könyvelhetett el vasárnap. A falvakban eddig többnyire csak szombatig voltak nyitva a dohányboltok és többnyire szimbiózisban működtek a helyi élelmiszer bolttal. Így viszont már megérheti kinyitni a családi trafikokat, ahol ezentúl ráadásul már rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak, és a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik ott.

Kedvező hatással lehet az online áruházak forgalmára a hagyományos üzletek vasárnapi zárvatartására vonatkozó előírás – mondta el érdeklődésünkre Várkonyi Balázs, az Extreme Digital Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető szerint az idén rendkívül dinamikusan bővül az internetes értékesítésük, közel 50 százalékos lehet a fejlődés ebben a szegmensben a múlt évhez képest. Jövőre is hasonlóan gyors növekedés várható, amihez hozzájárulhat az is, hogy az eddig vasárnap a bevásárlóközpontokban és a hipermarketekben keletkező forgalom más üzletekbe, többek között a webáruházakba mehet át. Az Extreme Digital már készül a változó piaci környezetre, a tervek szerint februártól beindítják a vasárnapi házhozszállítást is, vagyis a szombaton megrendelt termékeket még a hétvégén megkaphatják majd a vállalat ügyfelei. Már megkezdték az egyeztetést a szállítást végző futárszolgálatokkal. Ezzel kapcsolatban Várkonyi Balázs megemlítette, hogy a kiszállítással foglalkozó vállalkozások számára ez jó lehetőséget kínál a forgalmuk növelésére. A hétfő-pénteki intervallumban ugyanis már csak jelentős kapacitásnöveléssel tudnának nagyobb bevételre szert tenni, a vasárnapi kiszállítással azonban bővül a szolgáltatási idejük. Az Extreme Digital vezetője azt is megjegyezte, hogy a cégnél valószínűleg növelni kell majd a létszámot a hétvégi szállítási lehetőség megteremtésével.

Bukhatják az offline forgalom felét

Míg az online üzletág számára további növekedési lehetőséget kínál az új jogszabály, a társaság hagyományos boltjainál mindenképpen csökkenést hoz majd. Várkonyi Balázs várakozásai szerint a vasárnapi forgalmuk mintegy felét végleg elveszíthetik, vagyis ez nem terelődik át más napokra. A vállalat boltjaiban a tapasztalatok szerint a csütörtök és a péntek produkálja a legnagyobb forgalmat, míg vasárnaponként az átlagos hétköznapi költés mintegy felét hagyják az üzleteikben a fogyasztók – fűzte hozzá az Extreme Digital vezérigazgatója.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.