BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A románok nem kérnek a határukra atomblokkot

Tiltakoznak a bulgáriai Kozluduj atomerőmű által tervezett új blokk ellen azok a romániai lakosok, akik a Duna partjára tervezett egység közelében, a folyó túlsó partján laknak, írja a bulgáriai Novinite. A lap a romániai Adevarult idézi, amely szerint a romániai Dabuleni város polgárai állítják: régóta éri őket Kozluduj sugárzása. A létesítmény kevesebb mint négy kilométerre van a román határtól. A romániai Dolj megye illetékesei úgy vélik, hogy egy ilyen beruházásból aligha lenne haszna a térségnek.

A bulgáriai környezetvédelmi minisztérium a múlt héten már jóváhagyta a tervezett blokk környezetvédelmi hatástanulmányát, az ország hatóságai pedig biztosították a közvéleményt, hogy a projekt nem jelent veszélyt a dél-romániai lakosságra. Hacsak nincs egy baleset, ami viszont 23 települést érintene a folyó két partján.

A Kozloduj atomerőműnek csak két, egyenként ezer megawattos reaktora maradt üzemben, miután a négy 440 megawattost évekkel ezelőtt le kellett állítani az Európai Bizottság biztonsági aggályai miatt. A megmaradt 5. és 6. egység éves karbantartására egy hónapja írtak ki egy nettó 41,4 millió levás (21,2 millió eurós) tendert. A munkával 2016 március 30-ra kell végezni, de ez csak az első lépés, mert az igazi feladat az üzemidő-hosszabbítás lesz. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a napokban arra kérte az Európai Bizottságot, hogy segítsen a bulgáriai energiaprojektekről Oroszországgal folyó tárgyalásaiban. Attól tar, hogy e beruházásokra kedvezőtlenül hat az EU és Oroszország megromlott kapcsolata. E megbeszélések egyik témája épp az említett üzemidő-hosszabbítás, amellyel kapcsolatban az orosz Roszatom 2013-ban már elvállalt fontos részfeladatokat. Üzemidő-hosszabbítás nélkül az 5. blokkot 2017-ben, a 6-ost 2019-ben kell bezárni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.