BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bécs és Prága sokkal vonzóbb Budapestnél

Bár 2014-ben sok tekintetben rekord évet zárt a turizmus Magyarországon, így Budapesten is, hagyományos riválisainkat így sem sikerült megelőznünk. A magyar főváros kereskedelmi szálláshelyein tavaly a KSH adatai szerint 3,4 millió vendég (ebből 3 millió külföldi) 8 millió éjszakára (7,1 millió külföldi) szállt meg. Mindkét mutató javulást jelez, hiszen 2013-ban 3,2 millió vendéget és 7,8 millió éjszakát regisztráltak Budapesten. Leginkább a britek körében volt népszerű a főváros 670 ezer éjszakával, utánuk a németek, az olaszok és az amerikaiak következnek. Nem új jelenség, de érdekes, hogy Magyarország második legfontosabb küldőországából, Ausztriából nagyon kevés turista érkezik Budapestre. A legnagyobb, 61 százalékos fejlődést a máltai piac produkálta, míg a legjelentősebb, 18 százalékos visszaesést a holland piacról regisztráltak a fővárosban. Fő vonzerő, hogy Budapest nagyon olcsó. A Magyar Szállodák és Éttermek adatai szerint Budapest szállodái tavaly novemberig 69,8 százalékos kihasználtsággal a 17. helyen álltak 30 európai nagyváros közül, de csak a 27. helyen az egy szobára jutó bevételben. Csak Bukarest, Vilnius és Pozsony olcsóbb a magyar fővárosnál.

Bécs ellenben meglehetősen drága, mégis 6,2 millió vendég 13,5 millió éjszakát töltött az osztrák fővárosban, ez rekordot jelent. A bécsi idegenforgalmi hivatal 2020-ig a 18 millió éjszakát szeretné elérni. Csak a németeknek 2,6 millió éjszakát köszönhetnek, de az osztrákok is szívesen szállnak meg a fővárosukban. Az amerikai és az olasz piac ott is kimagasló, de a britek csak a hatodik helyen állnak. Bécs férőhelyeinek száma 2900 darab ággyal növekedett, így már mintegy 62 ezer ágy várja a vendégeket 71 százalékos szobafoglaltság mellett.

Tavaly rekordszámú, 8,1 millió külföldi turista látogatott el a Csehországba, ami éves szinten minimális növekedést jelent, ugyanakkor a hazai turisták forgalma (7,5 millió) stagnált vagy minimálisan csökkent. A prágai régióba 5,3 millió külföldi és 800 ezer belföldi vendég érkezett 2014-ben, akik összesen 14,8 éjszakát maradtak. A csehek tavaly ismét többet utaztak külföldre, ami a gazdasági helyzet javulásával van összefüggésben. Az idegenforgalomból származó bevételek meghaladták a 140 milliárd koronát. A német piac elsőségét a cseheknél sem veszélyeztette semmi, főleg úgy nem, hogy a második legfontosabb orosz piac 15-20 százalékkal visszaesett, amit leginkább a szlovákok érdeklődése kompenzált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.