BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hibrid levelekkel erősíti piaci pozícióját a Magyar Posta

Sokéves lemaradását hozta be a Magyar Posta az elektronikus ügyintézés területén, ugyanis uniós forrásokból mintegy fél éves csúszással, de lezárult a 3,2 milliárd forintos „hibrid levél projekt”, így az állami vállalat már képes az elektronikus iratból hiteles papír alapú iratot készíteni és borítékolni.

Egyelőre 59 közigazgatási szerv (például kormányhivatalok, bíróságok, rendőrség) csatlakozott a digitális rendszerhez, amelyeknek így nem kell helyben kinyomtatni és borítékolni a hivatalos iratokat, hanem csak az adatokat továbbítják a Magyar Posta nyomtatási központjába. A digitális gépparknak napi 1 millió A/4-es oldal a kapacitása és a legbonyolultabb tértivevényes küldeményekből napi 250 ezer darabot tud készíteni.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója egy tegnapi sajtótájékoztatón leszögezte: az így előállított küldemény a vonatkozó jogszabályok értelmében pecsét és kézi aláírás nélkül is hiteles iratnak minősül. Lapunk kérdésére elmondta: 2014-ben is vélhetően újra nyereséges évet zártak, de a végleges számokra még várni kell. Maga a hibrid levél gyártása már ugyanúgy liberalizált, mint a szinte a teljes postai piac, de a közigazgatási levelek az állami társaság monopóliuma maradt. A hibrid levél feladása vélhetően alacsonyabb lesz a hagyományos postai díjnál.

„Tudjuk, hogy az új technológiák segítik munkánkat, tudjuk azt is, hogy átalakítják a szolgáltatás szerkezetét, és a bevezetésükkel felszabaduló munkaidőt újabb feladatokkal kell kitölteni, hogy megőrizhessük munkahelyünk versenyképességét” – írta Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke. Levelében úgy fogalmaz, hogy a postások csökkenő létszám mellett végeznek egyre összetettebb, időigényesebb feladatokat.

Szerinte a munkáltató által végzett kapacitásvizsgálatok eredményeként, a racionalizálás mentén számos kollégától vált meg közös megegyezéssel a Magyar Posta, sokan éltek a nők negyven éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségével. De a szakszervezeti vezető szerint nem voltak kevesen azok sem, akik az előremenekülést választva önként kerestek jobb munkakörülményeket és jobb megfizetettséget biztosító másik munkahelyet. Úgy látja: a technológiai változások következtében végbemenő folyamat főleg a kézbesítés és feldolgozás területén hozott igen kedvezőtlen változásokat a munkavállalók számára Európában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.