BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-autó töltők az ABB váci gyárából

Hódítanak a villanyautók, a hozzájuk szükséges gyorstöltő-rendszereket szállító ABB egyik fő bázisa Vác. Az észtországi és a hollandiai autópályákon már teljes az e-töltők lefedettsége. Magyarország még előtte van a boomnak.

Észtország négy év alatt megvalósította az e-autó programját: autópályáin ma már 50 kilométerenként van e-töltőállomás, mindegyik három töltőhelyből áll.

Az ország 56 ezer személyautójából 1200 üzemanyaga a villamos energia, sőt, már a taxizásban is hódít a villanyautózás. A töltőket az e területre (is) szakosodott svájci-svéd ABB szállította. Az ABB váci gyárából kerülnek ki az Európában használt gyorstöltők, az üzem a kínai piacra is szállít.

Magyarországon is működik több tucat gyorstöltő, de az e-autózás itt egyelőre inkább marketingjellegű, ingyenes. Amúgy egy feltöltés lakossági tarifával mintegy 400 forintba kerülne, lakossági áramáron. Magyarországon nagyjából 120 gyorstöltő párra lenne szükség az autópályák e-gyorstöltőkkel való ellátására a megoldás hollandiai tapasztalatai alapján. Egy három gyorstöltővel ellátott teljes állomás Hollandiában átlagosan 200 ezer euróba került, de ott az itteniektől eltérőek a feltételek. Állami támogatás nélkül egy ilyen rendszer nehezen indul el, de vannak magyarországi tervek is.
Cikkünk a holnapi Világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.