BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősebb sugárban folyik a játékadó a költségvetésbe

Egymilliárd forinttal több állami bevétel érkezett két hónap alatt.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a költségvetés valóban jobban járhat a szerencsejáték-piac bővülésével, hiszen januárban 3 milliárd forint, februárban pedig 3,2 milliárd forint játékadó folyt be (a legnagyobb befizető a Szerencsejáték Zrt.), míg tavaly ilyenkor összesen csak 5,3 milliárd forintnál tartott a számláló. Az idei 6,3 milliárd forint a betervezett 39,7 milliárd forintnak a 16 százaléka. A Magyar Államkincstár adatai szerint tavaly 34,5 milliárd forint folyt be a büdzsébe, ami meghaladja az előzetesen tervezett 33 milliárd forintot. A növekvő bevétel elsősorban vélhetően a tavaly szeptember óta halmozódó lottónak köszönhető, de a sorra nyíló kaszinók is hozzáteszik a magukét. Az öt kaszinója után Andy Vajnának elvileg összesen 1,9 milliárd forint koncessziós díjat kellene fizetnie, míg a vidékiek után csak 110 millió forintot. A koncessziós díj összege azonban levonható a játékadóból. Három hónapos felújítás után szombaton megnyitja kapuit a Vörösmarty térnél a Tropicana kaszinó is, az üzletember-kormánybiztoshoz köthető Las Vegas Casino csoport ötödik tagja. Információink szerint a 2014. december 31-ig még a Szerencsejáték Zrt. tulajdonában lévő Belvárosi Kaszinó Kft. által működtetett kaszinó 8 élő játékosasztallal (4 amerikai rulett, 4 Blackjack, illetve Punto Banco), valamint 5 elektronikus rulettasztallal és 151 játékgéppel várja majd a vendégeket. A kaszinó területe jóval kisebb lesz, mint amikor még az állami cég üzemeltette: akkor 1600 négyzetméteren fogadták a 20-30 százalékban külföldi játékosokat, most viszont már csak 630 négyzetméteren. A tavaly májusban megkötött koncessziós szerződések alapján az idén nyolc kaszinó működhet Magyarországon, ezek után 6,2 milliárd forintos játékadó-bevétel várható 2015-ben – közölte a gazdasági tárca. Ha kis mértékben is, de a lóversenyzés is fizet játékadót a büdzsébe. A Kincsem Parkban április 6-án indul be igazán az élet, hiszen bár a galopp szezon is elkeződik. A masszívan veszteséges ágazatban mostanában bőven van forrás újításokra, most éppen a futófelületet cseréltéki modernebb, a nyugati mintáknak már jobban megfelelőre, információink szerint a beruházás nem volt olcsó. Szintén növelheti a játékkedvet és színesíti a programot, hogy francia mellett már angol futamokra is fogadhatnak a magyarok.

Eddig Makaó számított a szerencsejéték-piac fellegvárának, de mostanában rosszul teljesítenek. A fortunaweb.hu szakportál írása szerint 48,6 százalékkal kevesebb folyt be egy hónap alatt szerencsejátékból Makaóban, mint 2014 februárjában. Tavaly ugyanis 38 milliárd patacast (4,76 milliárd dollár) hagytak ott a kaszinóparadicsomban a játékosok, idén „csak” 19,5 milliárd patacast (2,44 milliárd dollár). Noha a bevételek június óta csökkennek, ez mégis rekordot jelent. Kína egyetlen szerencsejáték központját azonban még nem temetik, bevétele így is többszöröse Las Vegasnak, a lassanként átalakuló Atlantic Cityről már nem is beszélve. A csökkenés oka, hogy a kínai hatóságok már jobban odafigyelnek arra, hogy kik, hogyan, és mennyit költenek el Makaóban, és ez számos dúsgazdag játékost riasztott el a játékbarlangokból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.