BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Május elejéig leállították az charterutakat

Már az arab tavasz is átalakította a magyarok nyaralási szokásait, kevesebben üdülnek Észak-Afrikában

Üresen maradtak pénteken annak a chartergépnek az ülései, ami Budapestről Tunéziába indult. A repülő csak a kint tartózkodó magyar turistákat hozta haza. „Május elsejéig minden turnusunkat lemondtuk. Bár szép számmal voltak foglalásaink a nyári főszezon előtti időszakra is, az utasok biztonsága az elsődleges szempont” – mondta a Világgazdaságnak Hajducsi Tamás, a Kartago Tours marketingigazgatója. Hozzátette: mindenkit váratlanul ért ami történt, hiszen az észak­afrikai ország közkedvelt célpont például a kisgyermekes családok körében, és mindeddig biztonságosnak számított.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a párizsi terrortámadásokkal ellentétben Tunéziában kifejezetten turisták ellen irányult a merénylet, de legalábbis ők voltak az elszenvedői – nyilvánvaló, hogy ez pszichés szempontból is másképpen hat az emberekre. Nem véletlen, hogy rövid idő alatt sok utas mondta vissza a már befizetett vagy lefoglalt pihenését. Ők visszakapják a pénzüket vagy másik országot választhatnak az iroda kínálatából.

„Bízunk abban, hogy a most kezdődő nyári foglalásokra nem lesz jelentős hatással a Bardo Múzeumban történt lövöldözés” – tette hozzá Hajducsi Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenleg a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé sorolja Tunéziát. Azt javasolják a magyar állampolgároknak, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig utazásukat halasszák későbbre, mert előfordulhat, hogy a konzuli szolgálat védelmüket egyáltalán nem vagy csak rendkívüli nehézségek árán képes ellátni. Előfordulhat az is, hogy a helyi hatóságok az állam egész területére vagy meghatározott részére beutazási korlátozást rendelnek el.

Az IBUSZ Utazási Irodák Kft. viszonteladóként értékesíti a tunéziai utakat, és Komora Zoltán vezérigazgató­helyettes tart attól, hogy a következő hetekben sokan váltanak majd úticélt a múzeumi merénylet miatt. Az azonban nem változik, hogy aki tengerpartra vágyik, oda is megy majd.

„Az arab tavasznak is mélyreható következményei voltak az utazási piacra, teljesen átrendeződött a célországok sorrendje. A legtöbben inkább Dél­Európát választották a korábbi sláger, Egyiptom vagy éppen Jordánia helyett. Mindazonáltal a magyarok szerencsére viszonylag gyorsan felejtenek, főképpen ha az útiköltség, a szállások ára jelentősen csökken egy­egy országban” – mondta lapunknak a szakember. Ebben lényegesen különbözünk például a németektől, akik egyrészt nem az utolsó pillanatban döntenek arról, hova utaznak, másrészt a nem biztonságosnak gondolt országokat hosszú ideig elkerülik.

Tunézia a charterjáratok beindulása után évekig a magyar turisták egyik legnépszerűbb célpontja volt, és korántsem csupán nyáron. „Az elmúlt években az ország leszorult a dobogóról. Jelenleg a toplistán főként Görögország, Törökország és Egyiptom szerepel” – mondta Komora Zoltán. Érdekes egyébként, tette hozzá, hogy tapasztalataik szerint a párizsi merényletek után egyáltalán nem esett vissza a forgalom, alig egy hónappal a túszdráma után úgy indítottak 40 fős városlátogató csoportot, hogy senki nem mondta vissza a befizetett utat. Annak, hogy a bizalom nem rengett meg az utazi vágyókban, vélhetően az is hozzájárult, hogy nyugat­európai nagyvárosról volt szó, az elkövetőket pedig a hatóságok elfogták vagy megölték.

A vezérigazgató­helyettes úgy véli, a tunéziai események arra is rávilágítanak, mekkora jelentősége van az utazási irodák nyújtotta szolgáltatásoknak az egyéni szervezéssel szemben egyrészt biztonsági, másrészt anyagi szempontból. „Az irodáknak helyi partnereik, szakmai ismereteik, tapasztalatuk révén rengeteg információjuk van egy­egy területről. Ezeket maximálisan figyelembe veszik, és a legkörültekintőbben tervezik meg az utazásokat. Ha egy­egy út valamilyen váratlan esemény – terrortámadás, természeti katasztrófa – miatt meghiúsul, azonnal alternatívát kínálnak – erre egyébként jogszabály is kötelezi őket. Az utazni vágyóknak így szinte az anyagi kockázattal sem kell számolniuk” –mondta Komora Zoltán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.