BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szkeptikusak a szállodások a vasárnapi szabadnap miatt

A népszerűbb vidéki szállodákban már elfogytak a helyek a meghirdetett húsvéti csomagokban. Egyelőre nem érezhetők a vasárnapi zárva tartás következményei a turizmusban.

Az idei első hosszú hétvégére készülnek a szállodák és a lapunk által megkérdezett hotelek közül Soprontól Hajdúszoboszlóig már több arról számolt be, hogy a meghirdetett csomagjaikra már elfogytak a helyek. Főleg három éjszakás csomagokat árulnak a szállodák, a szobákat ilyenkor akár 20-30 százalékkal magasabb áron lehet értékesíteni. Ugyanakkor arról nincs szó, hogy mindenhol teltház lesz. A Danubius négy vidéki klasszikus wellness szállodájában teltházat (illetve teltházhoz nagyon közeli foglaltságot) várnak a hosszúhétvégére. Ezek a részben all inclusive/családbarát szállodák évek óta nagyon közkedveltek a belföldi piacon, de például Bükre Csehországból is egyre több vendég érkezik. Bogár Zoltán, a Danubius Hotels üzletfejlesztési igazgatója ugyanakkor lapunknak elmondta: pécsi és győri szállodáik továbbra is desztinációs problémákkal küzd, mindkét szálloda nagyjából 50 százalékos foglaltságot prognosztizál.

Budapesten jól alakulnak a szállodalánc számai, ha nem is lesz mindenütt teltházunk, a legtöbb fővárosi hoteljükben 10-20 százalékkal magasabb foglaltságra számítanak a tavalyi húsvéthoz képest. Idén nem lesz olyan szerencsénk a munkaszüneti napokkal, mint 2013-ban volt. A szokásos ünnepekkel együtt 2015-ben csak öt olyan hosszú hétvége lesz, amikor megnyújthatjuk a pihenést, míg 2013-ban hét ilyen alkalom is akadt.

A Magyar Turizmus Zrt. lakosság utazási szokásait vizsgáló korábbi kutatása szerint a hosszú hétvégéhez kapcsolódó utazások 76,7 százaléka belföldi, 21,8 százaléka külföldi, vagyis arányaiban több a belföldi utazás, mint általában az utazásoknál.

A kormány szerint a turizmus dinamikus növekedése 2015-ben is folytatódni fog. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára például arra számít, hogy a vasárnapi szabadnap hatására növekedni fog a kereslet a turizmus és a szabadidőipar szolgáltatásai iránt. Ausztriában szerinte a szabad vasárnap nem akadályozta az iparág fejlődését. Ezt még korai megítélni, de a Danubiusnál egyelőre nem érezhetők a vasárnapi zárva tartás következményei. Ha lesz is valamilyen következmény, a cég szerint hosszabb átfutással kell számolni.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) is meglehetősen szkeptikus a kérdésben. Akinek ugyanis eddig volt pénze utazásra, az eddig is utazott, így nincs összefüggés a turizmus alakulása és az új kereskedelmi szabályok között. Kovács István főtitkár szerint a vasárnapi zárva tartás várhatóan negatív hatással lesz a bevásárló turizmusra. Úgy látják, főleg a szlovák vendégéjszakákban lehet majd csökkenés, ugyanis eddig onnan azért jöttek hozzánk, mert olcsón tudtak vásárolni, és egyúttal egy-két éjszakát itt is töltöttek. Azt pedig már végképp nem érti az MSZÉSZ, hogy a világörökségi területekre miért akarja kiterjeszti a kormány a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben. A városlátogató turista ugyanis többnyire hétvégére érkezik, így pedig csökkeni fog a költésük. A Magyar Fürdőszövetség ugyanakkor a vasárnapi szabadnaptól a forgalom átrendeződését várja, bíznak benne, hogy a most még csendesebb vasárnapokon némi forgalomnövekedést tudnak elérni.

Ismét lesz Zágráb–Budapest járat

Egy új start-up légitársaság indul el horvát színekben a zágrábi repülőtérről. Az Air Croatia 48 üléses első gépei április 2-án emelkednek a levegőbe. Elsőként Milánó, Róma, Prága, valamint Budapest alkotják a légitársaság járathálózatát.

A járatok reggel 8-kor indulnak Zágrábból és egy óra alatt érnek Budapestre, ahonnan szintén egy óra elteltével fordulnak vissza a horvát fővárosba. Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója elmondta: Budapestről még mindig egy sor útvonal hiányzik a kínálatból a Balkán irányába, így nagyon fontos lépésnek tartják, hogy az Air Croatia révén Zágráb és Budapest között közvetlen légi összeköttetés jön létre.

Korábban a Qatar Airways közlekedett a két város között, a katari cég Doha-Budapest-Zágráb útvonalon közlekedett.

A járatok reggel 8-kor indulnak Zágrábból és egy óra alatt érnek Budapestre, ahonnan szintén egy óra elteltével fordulnak vissza a horvát fővárosba. Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója elmondta: Budapestről még mindig egy sor útvonal hiányzik a kínálatból a Balkán irányába, így nagyon fontos lépésnek tartják, hogy az Air Croatia révén Zágráb és Budapest között közvetlen légi összeköttetés jön létre.

Korábban a Qatar Airways közlekedett a két város között, a katari cég Doha-Budapest-Zágráb útvonalon közlekedett. Már az első hosszú hétvége előtt óriási az érdeklődés a hoteleknél -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.