BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drónviszály fenyeget Európában is

Bár becslések szerint Európában már több százezer drónt adtak el, a robotrepülők felhasználása körül még rengeteg a nyitott kérdés. Így például olyan alapvető dolgokat nem sikerült egyelőre tisztázni, mint hogy pontosan mi számít drónnak, bele kell-e szólnia az államnak az ilyen eszközök használatának szabályozásába, hogyan lehetne biztosítani a magánszféra védelmét a robotrepülők tömeges elterjedése esetén – vázolta a problémás tényezőket Orbán Miklós, a tanácsadással foglalkozó Explico Zrt. elnöke.

A társaság sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy bár arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyi drón van már most is üzemben – Európára vonatkozóan például 300 és 500 ezres becslés is van –, az egyértelmű, hogy robbanás előtt állunk, és a következő években rendkívül gyorsan nő majd az ilyen eszközök száma. Az Explico szakértői szerint ez a tendencia olyan jellegű változást indíthat el a jogalkotásban, mint 70-80 éve az autók tömeges elterjedése, ami magával hozta a KRESZ bevezetését, a vezetés engedélyhez kötését, a felelősségbiztosítás rendszerét. A drónok használatának állami szabályozását több dolog is indokolja, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy repülő eszközökről van szó, amelyek könnyen veszélyforrássá válhatnak. Ehhez kapcsolódik a felelősség kérdése, ha a drónok esetleg balesetet okoznak. Emellett tömeges elterjedésükkel még nehezebbé válik a magánszféra védelmének biztosítása, hiszen lényegesen egyszerűbb lesz bárkiről, bárhol információt gyűjteni.

A világ számos országában a jogalkotók igyekeznek már most kezelni a problémát, és nálunk is vannak ígéretek arra, hogy részletesen szabályozzák ezt a területet, de konkrét lépések egyelőre nem történtek. Pedig a jelek szerint fontos lenne, hogy mielőbb tisztázódjanak a feltételek, ugyanis a drónokra épülő szolgáltatást nyújtó cégek azt jelezték az Explico szakértőinek, hogy a nem egyértelmű viszonyok miatt nem mernek beruházni, fejleszteni, mivel félnek, hogy nem tudnak jogkövetően viselkedni.

A drónokat egyelőre főként katonai, illetve rendészeti feladatokra használják, de az elmúlt néhány hónapban több példát láthattunk arra, hogyan vetnék be őket üzleti célokra. A médiacégek közvetítéseknél alkalmazhatják, míg a világ vezető e-kereskedelmi vállalatai a szállításoknál használnák a drónokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.