BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Májusra sokat csökkent a babakötvény népszerűsége

Visszaesett az idén a frissen nyitott Start-számlák száma a Magyar Államkincstár adatai szerint.

Az év első öt hónapjában összesen 12473 számlát nyitottak a szülők, hozzátartozók és mások a gyerekek számára, ami lényegesen kevesebb a tavalyinál, amikor május végén már 17600-nál tartott a számlanyitások száma. Pedig a nyilvántartásba vett gyerekek száma valamelyest még nőtt is 2014-hez képest, akkor 37,3 gyereket regisztráltak a kincstárban az első öt hónapban, az idén pedig több mint 39 ezret. Az ötödik hónapban 1088 új számlát nyitottak csupán, ez alig több mint fele az egy évvel korábbinak.

Az év elején még biztatóbban alakultak a számok, márciusban például rekord számban nyitottak a kincstárnál Start-számlákat, a több mint 5300 új számla elindítása mögött azonban főleg technikai okok álltak. A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény alapján a 2013-2014-ben született, legalább hat hónapig nevelésbe vett gyermekek részére márciusban nyitott a kincstár Start értékpapírszámlákat – közölték lapunkkal. Úgy tudjuk, több mint 3800 állami gondozott kisgyerekről gondoskodtak így.

A befizetések is megugrottak a harmadik, a szokásos 80-100 millió forintnak a többszöröse érkezett a számlákra. Ezt a nevelésbe vett gyerekek számára befizetett összegek mellett az is okozta, hogy a gyerekek számára 2014-ben befizetett pénz után járó állami támogatás jóváírása is márciusban történt meg. Ennek az összege alapesetben 10 százalék, maximum 6 ezer forint az adott évi befizetések után, a rendszeres gyerekvédelmi kedvezményre jogosult gyerekek után pedig 12 ezer forint a támogatás plafonja. Május végén a kincstárban vezetetett Start-értékpapírszámlákon 15,53 milliárd forintnyi állampapír-állomány volt, ebből a Babakötvények állománya 13,79 milliárd forintot tett már ki. Az állomány fokozatosan cserélődik le, ahogy járnak le a korábbi, esetenként több éves állampapírok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.