BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építőipari horror a Balaton-partról

Összerúgta a port egy balatoni apartmanház építtetője és kivitelezője, csődeljárással védik a be nem jegyzett tulajdonosokat.

Június közepén a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) levélben értesítette a balatonfüredi Silver de Lux Apartmanházban korábban lakást vásárlókat, hogy tulajdonjogbejegyzés iránti kérelmük széljegyeit a földhivatal elutasította, és a FÉSZ javára szóló végrehajtási jogot jegyzett be. A lakások továbbra is a Silver de Lux Apartmanház, és nem a vevők tulajdonában vannak, állítja a FÉSZ, és amennyiben az építtető a továbbiakban sem tesz eleget a bíróság által jogerős végzésben elrendelt fizetési kötelezettségének, a több mint 40 lakásos apartmanházat elárverezhetik.

Az ügy előzménye, hogy az építtető Silver de Lux Apartmanház és a kivitelező FÉSZ tavaly nyár óta vitatkozik az összesen mintegy 900 millió forintos projektről. „2014 februárjában adtuk át a komplexumot, amit a megrendelő akkor teljesítési igazolást nyújtva át is vett, sőt a lakásokra az építési hatóság már 2013 decemberében kiadta a használatbavételi engedélyt. Később azonban az építtető 180 millió forint kötbérigényt jelentett be, és ezt az összeget visszatartotta az árból” – mondta lapunknak Szikszai Zoltán, a FÉSZ vezérigazgatója.

A Silver de Lux Apartmanház közben csődeljárást is kezdeményezett maga ellen. Mindezt azonban csak a társaság önvédelmi reflexe diktálja, érvelnek a vállalkozásnál. A csődeljárás ugyanis – ami nem azonos a felszámolással – lehetővé teszi a reorganizációt, és olyan moratóriumot eredményez, ami alatt a végrehajtási eljárás, a hitelezői igény sem érvényesíthető, a társaság viszont egy vagyonkezelő révén folyamatosan működik.

A földhivatal folyamatosan jegyzi be a vevők javára a tulajdonjogot, az osztatlan közös tulajdon illetőségeit adásvétel jogcímén minden gond nélkül megszerzik, amikor a társasházi albetéteket a földhivatal bejegyzi. Ezt követi majd az önálló albetétek tulajdonjogának bejegyzése – tájékoztatta a cég lapunkat. Felhívják a figyelmet arra is: a FÉSZ hitelezői igénye egyelőre egy függő követelés, ami per tárgyát képezi, a végrehajtási eljárás pedig a csődeljárással megszűnt.

Mivel a kötbér jogszerűségét a FÉSZ vitatta, a felek bírósághoz fordultak. A FÉSZ ideiglenes intézkedésként az időközben 227 millió forintra nőtt vitatott összeg behajtását kérte a Silver de Lux Apartmanház számláján. Kikérték az építőipari lánctartozások felszámolására létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) szakvéleményét is, amely megállapította a szerződéses műszaki tartalom teljesítését. „Első fokon azonban a bíróság elutasította az ideiglenes intézkedés iránti kérelmet, és mire fél évvel később másodfokon a bíróság fizetésre kötelezte az építtetőt, a végrehajtó által kivetett inkasszónak már semmi értelme nem volt. A céget kiüresítették, az adós számláiról egy fillér sem folyt be, a Silver csődvédelembe menekült. Az egyetlen vagyontárgy valószínűleg maga az apartmanház” – magyarázta Szikszai Zoltán.

Az eredeti – 2013. augusztusi – átadási határidőt a FÉSZ még tavaly februárban sem teljesítette, így az elmaradt munkák elvégzésére másik vállalkozót kellett igénybe venni, ami késleltette a használatbavételi engedély megszerzését és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést is – érvel a Silver de Lux. Az akadály csak idén áprilisban hárult el, ezért fordulhatott elő, hogy a tulajdonosok még csak osztatlan közös tulajdonba vannak bejegyezve. „A csődeljárásban a nem vitatott kategóriába sorolt hitelezőkkel meg fogunk állapodni, és ez idő alatt is zavartalanul folynak a tulajdonjog-bejegyzések a vásárlók javára” – tudtuk meg az apartmanház képviselőjétől. A cég egyébként a személyiségi jog megsértése miatt és más jogcímeken is elégtételt venne a FÉSZ-en, például rémhírterjesztésért.

A Silver de Lux Kft. 2012 februárjában alakult, székhelye a budaörsi Kamaraerdei úton található, jegyzett tőkéje 3 millió forint, nettó árbevétele tavalyelőtt 45,3 millió forint, tavaly 946,7 millió forint volt. Mérleg szerinti eredménye a cégadatok szerint tavalyelőtt 6,3 millió forint, 2014-ben mínusz 135 millió forint volt. Bár a Budakörnyéki Törvényszék kiemelten kezeli az ügyet, az elsőfokú ítélet akár évekig is elhúzódhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.