BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan épül a mobilhálózat

Egyelőre nem lehet tudni, hol tart az állami cég, az MVM Net a 450 MHz-es frekvenciahálózat kiépítésével. Egyszer már megbírságolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a társaságot, mert elmaradt vele, most újabb határidő járt le, de a cégtől nem sikerült megtudnunk, hogy behozta-e a lemaradásait, illetve hol tart az építkezésben. Úgy tűnik azonban, a cég frekvenciahasználati jogosultsága egyelőre nincs veszélyben.

Az NMHH június 30-ig szabott határidőt az MVM Net Zrt.-nek, hogy biztosítson adatátviteli kapacitást az ország jó részén. A társaságnak június 30-ig egyebek között Budapesten, valamint az autópályák melletti nagyvárosokban (például Győr, Nyíregyháza, Szeged, Dunaújváros), illetve azok környékén, továbbá a 4-es számú főút mentén Albertirsa és Szolnok területén kellett volna kiépíteni a 450 MHz-es frekvenciahálózatot – közölte a Világgazdasággal az NMHH, amely azt is hozzátette, hogy a hatóság a határidő lejárta után fogja ellenőrizni a kötelezettségek teljesülését.

A teljesítési határidő letelte után nyolc napon belül a társaságnak írásbeli beszámolót kell benyújtania a hatóságnak. (Az MVM NET Zrt. a 450 MHz-cel kapcsolatos beszámolási kötelezettségeinek eddig időben eleget tett.) Az NMHH ekkor megkezdheti a vizsgálatát, ha indokoltnak látja. Az eljárásban a hatóság a konkrét jogkövetkezményeket a teljesítés elmaradásának súlyosságától függően a tényállás tisztázása és a körülmények mérlegelése alapján fogja megállapítani a jogszabályokban és a szerződésben foglaltak szerint – válaszolta lapunknak az NMHH. A szerződés szerint az MVM Net Zrt.-nek az egy számjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül biztosítania kellett volna az előírt adatátviteli kapacitásokat, és húsz hónap alatt országos szinten 95 százalékos területi lefedést kellett volna biztosítania.

Az NMHH 2015. májusban 12 millió forint pénzbírságot szabott ki az MVM Net Zrt.-re, mert a cég késedelmesen teljesítette a hálózatkiépítés első ütemére és a szolgáltatás indítására vonatkozó kötelezettségeit. Ezt követően szabta meg a hatóság az újabb, most lejárt határidőt. Az MVM Net tehát nem először szegné meg az általa is aláírt szerződést, de az NMHH válaszából úgy tűnik, a frekvencia használata egyelőre nincs veszélyben. A frekvenciahasználati jogosultság visszavonása kizárólag kiemelten súlyos és ismétlődő szerződésszegés, jogsértés esetén rendelhető el, jellemzően akkor, ha a szolgáltatás megkezdése, illetve folytatása hosszú időtávra lehetetlenné válik – közölte a hatóság.

A 450 MHz-es frekvenciasávban a szolgáltató elsődlegesen kormányzati célokat támogató rendszert üzemeltethet, illetve nyilvános szolgáltatást is nyújthat, például gépek, okoseszközök, mérőberendezések egymás közti (m2m) kommunikációjában kaphat szerepet. Az MVM Net korábban az időközben felmerült technológiai változásokkal magyarázta a csúszást. Elképzelhető, hogy a háttérben más tényezők, például a cégen belüli viták is meghúzódhattak. Az is nagy kérdés, hogy megtérül-e a mintegy 13 milliárd forintra becsült fejlesztés. A Népszabadság korábban arról írt, hogy a projekt üzleti terve alapján évente 1,6 milliárd forintos bevétellel számoltak a hálózat működtetéséből. Bár a jövőben komoly növekedésnek indulhat az m2m piac – és ezen az MVM Net Zrt.-nek osztoznia kellene mobilszolgáltatókkal is –, egyelőre pár százmillió forintot hozhat évente, és az okos mérőórákkal végzett eddigi tesztek alapján kétséges, hogy a magyar fogyasztókat tömegesen rá lehet venni azok használatára.

Két év elmúlt

Az MVM Net Zrt. 2014. április 30-án kötötte meg az MNHH-val a 450 MHz-es frekvenciablokkok használatára vonatkozó szerződést. A társaság kötelezettséget vállalt a frekvenciasávon a rádiótávközlő hálózat kiépítésére és üzemeltetésére, a szerződésben foglalt részletszabályok mellett. A szerződésben a szolgáltató három, a megkötéstől számított 8, 15 és 20 hónapos ütemben vállalta a hálózat kiépítését, valamint hogy az egyes ütemek lezárulását követő 45 napon belül írásos beszámolót nyújt be a hatósághoz.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.