BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paks példáját követik a török atomerőműnél is

Paks II.-höz hasonlóan a Törökországban építendő atomerőműnél is mintegy 40 százalékos helyi beszállításra vállalt kötelezettséget a kivitelező orosz állami Roszatom. Az AtomenergiaInfo összeállítása szerint helyi cégekre juthat az építések 90 százaléka, a szerelések fele és berendezések 40 százalékának gyártása, összesen 6-8 milliárd dollár értékben. Az erőműhöz kapcsolódó, tengeri hidrotechnikai létesítményeket az isztambuli Cengiz Inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. építheti, közel 395 millió dollárért.

A négy, egyenként 1200 megawattos, VVER nyomottvizes reaktorral rendelkező atomerőmű építése húszmilliárd dollárba kerül, építéséről 2010 májusában született meg az orosz–török megállapodás. Első reaktorblokkját várhatóan 2019-ben, a negyediket 2023-ban helyezik üzembe. A létesítmény a tervek szerint 60 éven át folyamatosan üzemel.

Különbség a majdani magyarországi és a törökországi atomerőmű között, hogy a hazai teljes magyar állami tulajdonban lesz, és helyi szakemberek fogják üzemeltetni is, míg az akkuyui kész reaktorok tulajdonosa és üzemeltetőjét, az Akkuyu Nucleart oroszországi vállalatok alkotják, főként a Roszatom leánycégei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.