BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azonnali lépéseket akarnak a tejtermelők

Az uniós tejkvóta és az orosz embargó okozta bajok megoldására azonnali intézkedéseket sürgetnek a tejtermelésben érdekelt hazai szakmai szervezetek. Határozottabb fellépést akarnak az áfacsalások ellen, valamint a tej forgalmi adójának mérséklését szeretnék elérni.

Azonnali kormányzati és uniós döntéseket sürget a kedvezőtlen tejpiaci helyzet enyhítésére több, a nyers tej termelésében érdekelt magyar szakmai szervezet. A tájékoztatás szerint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesületének közös állásfoglalása szerint egyetértettek abban, hogy a kialakult helyzet egyik okozója az európai uniós tejkvótarendszer áprilisi megszüntetése. Ez és az orosz embargó is nehezíti a termelők helyzetét, ezért alakult ki túltermelés.

Emellett a szervezetek szerint az évente több tízmilliárd forint értékű hazai tejáfacsalás is hátrányos számukra. A szervezetek szükségesnek tartják, hogy a fogyasztói tej (UHT, ESL, féltartós és friss – 3 literes térfogatig) kerüljön az 5 százalékos általános forgalmi adókörbe 2016-tól. Elvárják azt is, hogy az ellenőrző hatóságok soron kívül adjanak információt a tejágazati áfacsalásokkal kapcsolatban elvégzett vizsgálatokról, azok várható eredményeiről. Ezenfelül kormányzati konzultációt szeretnének a belföldi nyers tej 80-90 százalékát előállító cégek jövőjéről. Marketingpályázatok kiírását is kérik a szervezetek, a fogyasztók meggyőzésének érdekében.

Júniusban 6,2 százalékkal csökkentek az agrártermelői árak

A növényi termékek 3,6, az élő állatok és állati termékek 10,4 százalékkal voltak olcsóbbak júniusban, így a mezőgazdasági termelői árak 6,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a gabonafélék ára 13,4, a zöldségféléké 2,1 százalékkal visszaesett, a burgonya ára 30 százalékkal nőtt, ami az újburgonya piaci megjelenésével magyarázható. A gyümölcsfélék ára 16,1 százalékkal emelkedett, a termékcsoport árindexét jellemzően az ebben az időszakban értékesített meggy 15 százalékos áremelkedése határozta meg. Az élő állatok termelői árszintje 7,8, az állati termékeké 15,8 százalékkal alacsonyabb lett. Január–júniusban átlagosan 7,0 százalékkal voltak olcsóbbak a mezőgazdasági termékek, a növényi termékek ára 5,9, az élő állatok és állati termékek ára 8,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakával összevetve.

Az unió által az embargó ellensúlyozására bevezetett lépések lényegében semmire sem elegendőek – nyilatkozott a napokban a Világgazdaságnak Mélykuti Tibor. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondta, hogy a tejipar számára a vaj és a sovány tejpor közvetlen piaci felvásárlása és a raktározás támogatása olyan lépés, amelyet már tavaly is megtettek, ám akkor sem lett érdemi hatása. Mélykuti Tibor szerint az Európai Uniónak nagyon nagy a felelőssége a helyzet kezelésében, az embargós helyzet kialakulásában, valamint abban, hogy nem nyújtott megfelelő támogatást az ágazatnak a károk enyhítésére. Az elnök ezért nem zárta ki, hogy a hazai tejtermelők a közeljövőben demonstrációt tartanak az uniós szankciópolitika és a szerintük elégtelen kompenzációk ellen.

A szervezetek mostani állásfoglalása szerint a tejszektor jövője nem kizárólag a tehenészetek és a tejfeldolgozók ügye, hanem foglalkoztatási, népegészségügyi és gazdasági kérdés is, ezért a magyar tejtermelők és -feldolgozók valódi és hatékony lépéseket várnak a magyar kormányzattól és Brüsszeltől egyaránt. Az állsfoglalás aláírói úgy látják: intézkedések hiányában a tejtermelők nem fogják tovább bírni a nyomást, és a tejelő tehénállomány létszámának csökkenésével, a beruházások lassulásával, illetve tejtermelői tüntetésekkel kell szembenéznie a kormányzatnak.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.