BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növelte bevételét az Alteo

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. árbevételét 37 százalékkal, 4,146 milliárd forintra növelte 2015 első hat hónapjában.

Az Alteo konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésében ismerteti: a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 24 százalékos növekedéssel 546 millió forintra emelkedett. A bruttó eredmény 823 millió forint volt, ami 53 százalékkal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest, az adózás előtti eredmény 1,052 milliárd forint volt.
   
A csoport első félévi teljesítményét nagyban befolyásolta a Sinergy cégcsoport megvásárlása, illetve
az ezzel kapcsolatos integráció, a tranzakció zárására idén május 4-én került sor.
   
Az árbevétel 48 százaléka származott villamosenergia-kereskedelemből, a hőértékesítés 28, a villamosenergia-termelés pedig további 14 százalékkal járult hozzá a bevételekhez.
   
Közölték: a Sinergy megvételével az Alteo jelentősen tudta erősíteni pozícióit a villamosenergia-kereskedelem területén is. A végfogyasztókat kiszolgáló kiskereskedelmi üzletág, folytatva az elmúlt évek dinamikus bővülését, 22 százalékkal, 266 millió forinttal növelte bevételeit, miközben a Sinergy révén a csoportba került erőművi termelés 510 millió forintos bevételt termelt a nagykereskedelmi szegmensben. Ezek együttes hatásaként az áram kis- és nagykereskedelmi tevékenységek révén az üzletág 67 százalékkal növekedett.
   
A közvetlen ráfordítások összege 2015 első felében 33 százalékkal nőtt, 3,323 milliárd forintot tett ki. Ennek oka a közlemény szerint a megnövekedett vállalati méret, a bővülő erőműpark és a Sinergy-vel együtt érkező egyéb eszközök, a továbbértékesített villamos energia volumenének és az energiatermeléshez használt földgáz mennyiségének növekedése, illetve a jelentősen kibővült személyi állomány.
   
Az Alteo csoport 2008 márciusában kezdte működését, árbevétele 2014-ben 5,9 milliárd forint volt. Érdekeltségi körébe tartozik többek között a győri és a soproni fűtőerőmű, valamint több, megújuló energiát hasznosító kiserőmű és négy szélerőmű is, illetve a tavaly megvásárolt Sinergy Kft.-vel három erőmű.
   
A cég részvényeivel a BÉT T-kategóriájában kereskednek, legutóbbi, májusi ára 3100 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 3150 forint, a legalacsonyabb 2800 forint volt.

 

MTI-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.