BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztódással szaporodnak Bécsben a művészeti vásárok

Viennafair és viennacontemporary is lesz az osztrák fővárosban.

Tavaly ünnepelte 10 éves évfordulóját a Viennafair, amely önmagát a Kelet–Nyugat közti átjáró legfontosabb régiós művészeti eseményeként igyekezett megjeleníteni – több-kevesebb sikerrel. Hol az osztrák galériák voltak elégedetlenek a vásárral, hol a kelet-európai országok galeristái érezték úgy, kevés támogatást kapnak a vezetéstől, háttérbe szorulnak a helyiek mögött. A magyarok viszonya is ellentmondásos volt a rendezvényhez, ugyanakkor évről évre egyre többen vettek rajta részt, átlagosan 6-7 galéria is kiállított.

2012-ben orosz befektetők vásárolták meg a vásárt, és bár egy év elteltével a tulajdonosok közül az egyik, Szergej Szkaterscsikov kivált, stábja 2014-ben még megrendezte a Viennafairt, de idén már új névvel, új logóval, új helyszínen folytatják tovább a munkát.

Renger van den Heuvel ügyvezető igazgató és Christina Steinbrecher-Pfandt művészeti vezető 2015-ben a Marx Halle rendezvénycsarnokban jelentkezik viennacontemporary néven, a tavaly már bejelentett irányváltással. Kelet-Európa Listéjévé, azaz felfedezővásárává szeretnének válni, különleges fiatalokat bemutatni a régióból, akiknek innen indul a karrierjük.

Változatlanul hisznek abban, hogy Bécs izgalmas kortárs művészeti helyszín, Dmitrij Aksen vásárigazgató itt lát lehetőséget a kelet-közép- és dél-európai művészeti színtér bekapcsolására a nemzetközi vérkeringésbe. Honlapjukon és kommunikációjukban a folyamatosságot hangsúlyozza a vásár stábja, de kiadványaikban és internetes platformjukon számozás szerint első jelentkezésként említik az idei seregszemlét.

Több galéria érkezik Moszkvából és Berlinből, viszont az eddigieknél kevesebb az osztrák résztvevő. A Berlinben és Moszkvában egyaránt jelen lévő Diehl Galéria idén az Alliance 22 nevű moszkvai művészcsoportot állítja ki, a moszkvai Iragui Galéria standja a szuprematizmussal foglalkozik az orosz kortárs szcénában. Litvániából és Észtországból is több, már az előző évben is jelen lévő galéria ismétel. Kiemelt vendégként idén a Focus szekcióban Bulgária kortárs művészetét állítják középpontba. A panelbeszélgetéseken szó lesz a kelet-európai avantgárd művészet újrafelfedezéséről, a kortárs művek múzeumi reprezentációjáról, és kelet-európai gyűjtők beszélnek a kollekciójukról, köztük a temesvári Ovidiu Sandor.

Az eddiginél kevesebb magyar galéria vesz részt a kiállításon, amiben szerepet játszhat az említett irányváltás. Nem mindenkinek passzol ez, és a standok díját is jelentősen emelték. Korábban a magyar galériáknak 2-3 ezer eurót kellett fizetniük, ebben az évben 7 ezer euró körül mozog az átlagos standdíj.

A Deák Erika Galéria – a vásár új dizájnjával összecsengően – fekete-fehér standdal készül, rajzolt, légies hangulatot igyekszik létrehozni. A galéria nyári kiállítása is papíralapú munkákat mutatott be, most is több rajzot visz a festmények mellett Alexander Tineitől és Szűcs Attilától is. A két festő munkáit a belga szobrász, Johan Tahon három szobra egészíti majd ki. Az acb Galéria Kis Róka Csaba egyéni standjával jelentkezik a festő legfrissebb munkáiból. A Molnár Ani Galéria standjának koncepciója a személyes és személytelen kapcsolatát vizsgálja, megjelenésüket a városi térben. Kiállító művészek: T. Cseke Szilárd, Gellér B. István, Mayer Éva és Mátyási Péter. Cseke Szilárd Spaces címet viselő videóját egyetlen magyar munkaként beválogatták a vásár videoszekciójába.

A Chimera Project Perneczky Géza munkásságát mutatja be a standján. A hetvenes-nyolcvanas évek művészeti életében művészettörténészként és művészként is erős hatást gyakorló Perneczky életműve gyakorlatilag feldolgozatlan, miközben nemzetközi szinten érzékelhető a fokozott érdeklődés a kelet-európai neoavantgárd és a hetvenes évekbeli konceptuális munkák iránt. Perneczky mai art művészként több fontos kiállításon szerepelt a közelmúltban, Párizsban és New Yorkban is. Az pedig, hogy Kölnben él, még ráerősít a Chimera reményeire.

A viennacontemporary szeptember 24–27. között jelentkezik, s alig tíz nap elteltével, október 8–11. között a régi helyszínen, a Messe Wien területén újra lesz Viennafair is. A tizenegyedikként hirdetett vásár rendezője a névhasználati joggal bíró art-port GmbH. Míg a viennacontemporary a kelet-európai vonalat erősíti, és a „legvadabb” kortársakat, addig a Viennafair a kortársak mellett a klasszikus modern művészet bemutatását is felvállalta. Ez az irány biztonságosabb, befogadhatóbb. Szélesebb, sőt tőkeerősebb gyűjtőkört vonz. Ez lehet az oka, hogy az osztrák vezető galériák közül sokan e rendezvény mellett tették le a voksukat, viszont a tavalyi szponzorok és támogatók kitartanak a viennacontemporary mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.