BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megy a régiós ingatlanpiac

Lengyelországban bővülő lakáspiacon nő a nemzetközi befektetői aktivitás, Romániában elsősorban a magáncélú beruházások élénkülése jellemző, Szlovákia pedig állami támogatással próbálja támogatni a lakásvásárlást – derült ki a Duna House (DH) régiós ingatlanpiaci elemzéséből.
Tavaly immár ötödik éve nőtt a nemzetközi befektetői aktivitás a lengyel ingatlanpiacon.

A 2004-es EU-csatlakozást követő években rengeteg külföldi befektetés érkezett az országba, és az ingatlanárak rohamtempóban növekedtek: Varsóban 2006-ban 23 százalékkal, 2007-ben 45 százalékkal, míg Wroclawban még ennél is nagyobb ütemben nőttek a lakásárak. Ezt 2009-től egy csökkenő periódus követte, 2014-től azonban ismét emelkedtek az árak. Tavalyelőtt 20 százalékkal több lakást adtak el országszerte, mint az előző évben, és 2015 első negyedévében 4500-zal több építési engedélyt bocsátottak ki, ami a kereslet további élénkülését mutatja.

A folyamatot kormányzati program is segíti: a fiatalok első ingatlanvásárlását vagy -építését támogatják. Ezt a bevezetést követő első 6 hónapban 8 ezer ember vette igénybe, a teljes megítélt támogatás pedig átszámítva 44,3 millió eurót tett ki – olvasható a DH elemzésében.
Csehországban 2012 óta töretlen a növekedés a lakóingatlan-piacon.

A szektor a GDP korábbi csökkenése ellenére kezdett felívelni: miközben 2012-ben a cseh nemzeti össztermék 0,7 százalékkal esett vissza, a lakásárak 3,1 százalékkal nőttek. Ennek egyik oka a külföldi, nagyrészt az orosz és ukrán befektetők megjelenése, ők 2014-ben is jelentős szerepet játszottak az ingatlanpiac fejlődésében. A Cseh Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 2,74 százalékkal nőttek a lakásárak, az Eurostat összesítése pedig azt mutatja, hogy idén az első negyedévben a reálértéken számított ingatlanárak már-már elérik a válság előtti szintet.

„Magyarországhoz hasonlóan Csehországban is a fővárosi tendenciák dominánsak elsősorban. A kamatlábak mindkét országban alacsonyak, ami szintén ösztönzi a keresletet” – mondta Guy Dymschiz, a DH cégcsoport társtulajdonosa. Egyértelműen javul a helyzet Romániában is: a válság alatt 33 százalékkal esett vissza az új lakásfejlesztési projektek száma, ez a tendencia viszont 2013-ra megállt, sőt tavaly és tavalyelőtt is több építési engedélyt adtak ki, mint a megelőző évben.

A lakásárak szintén lassú növekedésnek indultak: jelenleg a 2006 második negyedévi, azaz közvetlenül a nagy áremelkedések előtti szintek jellemzők. A fejlesztések túlnyomó többségét azonban jelenleg nem a korábban aktív nemzetközi befektetők végzik, hanem a lakosság. A kormány 2009-ben indított a lakásvásárlásokat ösztönző programot, ennek keretében a szükséges hitel maximum 50 százalékát – de legfeljebb 60 ezer eurót – alacsony kamatláb mellett a román állam nyújtja. Szlovákiában a tavaly mért enyhe csökkenéshez képest 2015 első negyedévében már szignifikánsan nőtt a lakáspiaci átlagár, és meghaladta a 2010-es értéket is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.