BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyári szünetre ment az ingatlanpiac augusztusban

Alig több mint 11 ezer adásvétel zajlott augusztusban az ingatlanpiacon a Duna House (DH) legfrissebb becslése szerint. Bár ez a szám azt bizonyítja, hogy az elmúlt fél év legalacsonyabb forgalma bonyolódott az utolsó nyári hónapban, a cég elemzése szerint csekély mértékű visszaesés pusztán szezonális jellegű.

Tavaly ugyanekkor több mint húsz százalékkal kisebb forgalmat becsültek, két éve pedig a 7000-et is alig haladta meg az ebben a hónapban eladott ingatlanok száma.

Országosan összesen közel 92 ezer adásvétel történhetett az első nyolc hónapban, ami már most meghaladja több válság utáni teljes év forgalmát. Tavaly január és augusztus vége között a DH mintegy 64 ezer – azaz az ideinél 44 százalékkal kevesebb – piaci tranzakciót becsült.

Az általuk közvetített ingatlanok adatai szerint Kelet-Magyarországon a paneleket négyzetméterenként 134, a téglaépítésű lakásokat 165 ezer forintért vásárolták. Nyugaton a paneleket 142, a téglalakásokat 212 ezer forintért vették.

Budán 264, Pesten 270 ezer forintba került a panelek négyzetmétere, a téglaépítésű lakások pedig Budán átlagosan 395, Pesten 279, a Belvárosban pedig átlagosan 475 ezer forintért keltek el.
A Budapesten vásárolni szándékozók körében továbbra is a XIII. kerület a legnépszerűbb, de a potenciális vevők közül sokan kedvelik a VI., a VII., a IX. és a XI. kerületet is.

Augusztusban nagyon magas volt a befektetők aránya a fővárosban. A vásárlás okára választ adó vevők 45 százaléka nyilatkozta, hogy ez állt a háttérben. Vidéken a vevők negyede nagyobb lakásba költözött, és körülbelül ugyanekkora volt az elsőlakás-vásárlók aránya, a befektetési cél csak a dobogó harmadik helyére került fel.

Budán a legtöbb tranzakció a négyzetméterenként 400 ezer forintnál is drágább ársávban zajlott, Pesten szintén. Az augusztusi adatok alapján vidéken, Budán és Pesten egyaránt a 40–60 négyzetméter közötti ingatlanok voltak a legnépszerűbbek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.