BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétéves csúcson a kihasználtság Budapesten

Budapesten és környékén tovább javult az irodapiaci kihasználtság a GKI legfrissebb felmérésének eredményei szerint.

A fél évvel ezelőttihez képest minden vizsgált szegmensben emelkedett a kihasználtság, a budapesti átlag pedig csaknem 81 százalékos kihasználtsággal hétéves csúcsra került.

Kelet-Magyarországon nem változott ugyan a fél évvel ezelőtti 67 százalékos kihasználtság, de a nyugati országrészben a hat hónappal ezelőtti 69 százalékos mutató 75-re emelkedett. Bár az elmúlt időszakban egyértelműen nőtt a kereslet, a viszonylag sok kihasználatlan kapacitás természetes gátját képezi az új beruházásoknak – mutat rá a GKI elemzése.

A kiskereskedelmi üzlethelyiségek piacán várhatóan mérsékelt fejlesztések lesznek annak ellenére, hogy egyre kedvezőbbek az ágazat forgalmi adatai. Az eladások 2014-ben 4,1, 2015 első nyolc hónapjában pedig 6 százalékkal bővültek, és idén éves szinten 5 százalékos növekedés várható, igaz, ez jövőre a becslések szerint két százalékra csökken.

Továbbra is bőven található üresen álló kapacitás a logisztikai ingatlanpiacon, a korábbinál gyakoribbak viszont a felújítások, korszerűsítések. A GKI felmérése szerint az üzleti ingatlanok bérleti díjai valószínűleg nem változnak a következő 12 hónapban. Az eladási árak a nyugat-magyarországi üzlethelyiségek és a raktárak esetében még minimálisan csökkenhetnek is. Az irodák ára Budapesten és Kelet-Magyarországon várhatóan jövő év elejéig nem fog változni, a nyugati régióban azonban másfél százalékos drágulás is elképzelhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.