BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kettészakadhat az ország a lakásárakban

Bár egyelőre a tavaly óta tartó növekedés ellenére sem érték el a válság előtti szintet a lakásárak, a piaci szereplők egyértelműen optimisták.

A másfél éve tartó országos növekedés ellenére sem érték el a válság előtti szintet a lakásárak – derül ki az FHB Lakásárindexének második negyedéves adataiból.

Az eddigi maximumnál, amelyet 2008 első három hónapjában mértek, jelenleg mintegy 8 százalékkal kell kevesebbet fizetni az ingatlanokért. Az árszint a 2006 elején, illetve a 2009 közepén tapasztalhatóval egyezik meg. Nem sikerült megismételni a január–márciusi időszakban jellemző kiugró, 6 százalékos növekedést, de az árak az első negyedévhez képest így is emelkedtek: nominálisan 2,7 százalékkal, reálértelemben pedig 1,7 százalékkal. Tavaly április és idén június között a drágulás csaknem 15 százalék volt.

Szeptemberig mintegy ezerrel több – összesen 8600 – építési engedélyt adtak ki, mint tavaly az első kilenc hónapban, igaz, ez a szám továbbra is messze elmarad a válság előtti szintektől. Az átadott lakások száma meghaladta a mélypontnak számító 2013-as év azonos időszakában regisztráltat, de csaknem ötszázzal elmaradt a tavalyi 5100-tól.
Budapesten az országos átlagnál nagyobb mértékben nőtt az építési engedélyek száma az első kilenc hónapban: a bővülés több mint 73 százalékos volt, a használatbavételi engedélyek száma az új lakások esetében azonban nem érte el az 1200-at, ami több mint 20 százalékkal marad el a 2014-es adattól.

Az FHB szakértői szerint kétsebességű talpra állásra lehet számítani az ágazatban. A népszerűbb megyékben és városokban az árak gyorsan felzárkóznak majd a válság előtti szintre, és a lakásépítések száma is emelkedhet hamarosan. Azokon településeken, ahol a lakosok jövedelmi nehézségekkel küszködnek, csak lassú fordulatra lehet számítani.

A területi különbségekből is ez következik: míg az árnövekedésben Közép-Magyarország jár élen 17 százalékkal, és a megyeszékhelyek esetében is meghaladja a 10 százalékot az emelkedés, Észak- és Kelet-Magyarország megyéiben az egyébként is alacsony árakhoz nagy esés társult.
A piaci szereplők egyértelműen optimisták. A minap a Portofolio Property Investment Forumon Doron Dymschiz, a Duna House tulajdonosa azt mondta további növekedésre kell számítani. A válság éveiben alapvetően az volt a jellemző, hogy az eladók a múltban éltek, és ehhez igazították áraikat. Ez megfordult, és a vevőknek kell alkalmazkodniuk. Dymschiz szerint egy hosszú távú felívelő ciklus elején állhatunk, ami persze nem jelenti, hogy ez a folyamat töretlen lesz.

Horváth Áron, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője úgy véli, a használtlakás-piac kezdődő élénkülése után most a fejlesztések beindulása következhet. A válság előtthöz képest a kereslet és a kínálat is sokkal megfontoltabban nőhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.