BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a napenergiai OPEC

Globális ügynökség alakul a napenergia terjesztésére – jelentették be francia és indiai vezetők a párizsi klímacsúcson.

Több milliárd dollárt ajánlanak fel egyes országok napelemeinek fejlesztésére az Iasta nevű világszervezet létrehozásának kezdeményezői. Az Origo összefoglalója szerint a megvalósításban 120 ország és több nagyvállalat is részt vehet. Főleg meleg égövi államokat segítenének, amelyekben a leghatékonyabban lehet előállítani a napenergiát. Több dél-európai ország is meghívót kapott. Narendra Modi korábban a G20 országait arra kérte, anyagilag is támogassák a napenergia fejlesztését.

A napelemek költséghatékonysága az utóbbi néhány évben jelentősen javult, szakértők már egyenesen a napenergia forradalmáról beszélnek. Korábban az energia tárolása jelentette a fő akadályt a technológia terjedése előtt, emiatt a napenergiát sokáig csak akkor lehetett kihasználni, ha a fogyasztás és a termelés összekapcsolódott. A közelmúltban azonban amerikai kutatók olyan, szén nanocsövekre épülő technológiát fejlesztettek, amivel hosszú távon el lehet tárolni az összegyűjtött napenergiát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.