BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paksi szerződések: eljárást indít az Adatvédelmi Hivatal

Az Energiaklub januárban kezdeményezte a titokfelügyeleti eljárást, kedden a Hivatal arról tájékoztatott, hogy megkezdte a vizsgálatot.

2014 decemberében írták alá a Paks II építésére vonatkozó szerződéseket, magyar részről az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt., orosz részről pedig a Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt nevű cég.

A három szerződés az új blokkok tervezésének-gyártásának-építésének, az üzemeltetési és karbantartási támogatásnak, illetve az üzemanyag-ellátásnak és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzítik.

"A szerződések nyilvánosságra hozatalát december 16-án levélben kérte az Energiaklub a magyar féltől. Adatigénylésünkre azt a választ kaptuk, hogy a szerződések nem ismerhetőek meg, mivel azokat a Miniszterelnökség titkosnak minősítette" - olvasható az Energiaklub közleményében.

Az ügyben idén januárban az Energiaklub és Keller-Alánt Ákos újságíró a TASZ közreműködésével titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője elmondta: „Az eljárás az egyetlen jogorvoslati lehetőség egy ilyen esetben, és a Hatóság dönthet arról, hogy kivizsgálja-e az esetet. Kedden délután arról kaptunk tájékoztatást Péterfalvi Attilától, a Hivatal vezetőjétől, hogy elindította a vizsgálatot és a vizsgálat keretében megkereste a minősítőt.”

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.