BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lubickoltak a turisták

A fővárost főleg a külföldi vendégek keresték fel az ünnepi időszakban, a magyar családok inkább a vidéki wellness-, illetve gyógyszállodákban töltötték az év végét.

Jól sikerült a december a turisztikai ágazatban, a fővárost főleg a külföldi vendégek keresték fel az ünnepi időszakban, a magyar családok inkább a vidéki wellness-, illetve gyógyszállodákban töltötték az év végét. A budapesti 4-5 csillagos szállodák foglaltsága 90 százalék felett volt az év végi ünnepek idején, a három helyszínen megrendezett karácsonyi vásárt és a több mint száz hozzájuk kapcsolódó programot mintegy 500 ezer vendég kereste fel. Összességében 2015 végén nagyjából öt százalékkal több külföldi turista érkezett Budapestre, mint egy évvel korábban – foglalta össze Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár az év végével kapcsolatos adatokat.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára is megerősítette, hogy Budapesten jó volt az év végi vendégforgalom. A szállodák közül a belvárosi, Duna-parti hotelek szilveszterkor közel százszázalékos kihasználtsággal működtek – tette hozzá –, a vendégek többsége három éjszakára jött. A kevésbé frekventált helyeken lévő kisebb szállodák nem tudnak ennyire jó eredményekről beszámolni, mint ahogyan vidéken is nagyon vegyesen alakult a kép. Főleg a wellness- és aquaparkos szállodák voltak népszerűek, illetve a kastélyszállók és a gyógyszállók tudtak jól zárni.

Nemcsak a magyarok kedvelték az év végi vizes pihenést, hanem a külföldi turisták is. Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatójának elmondása szerint tavaly december 24. és idén január 3. közötti tizenegy nap alatt, a céghez tartozó nyolc, az ünnepi időszakban is üzemelő fürdőben 120 ezer vendég fordult meg. A Gellértben volt olyan nap, amikor 2600 fő vett belépőt, a Széchenyi gyógyfürdőt pedig 6300-an  keresték fel. Csak december 30-án 14 ezren mentek el a fürdőkbe. Hozzátette, az év egészében is jó volt a látogatottságuk, s ennek köszönhetően 2015-ben a cég árbevétele 10,2 milliárd forint körül alakul, az üzemi eredmény pedig eléri a kétmilliárd forintot.

Jó év volt

Pontos számok ugyan csak az első negyedév végén várhatók a Központi Statisztikai Hivataltól, mindenesetre az már most látszik, hogy az idegenforgalmi ágazatnak nincs oka panaszra. Előzetes várakozások szerint 2015 rekordokat hozhatott, a vendégek száma elérhette a 10 milliót, a vendégéjszakáké a 25 milliót, a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele pedig a 350 milliárd forintot. Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár szerint a tavalyi év adataiban benne van a migrációs helyzet és a párizsi terrortámadások hatása is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.