BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó nyár volt a tavalyi

Soha nem volt akkora vendégforgalom Magyarországon, mint tavaly. Szinte minden mutató javult a turizmusban. Ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban még van hová fejlődni.

Kimagaslóan jó évet zárt tavaly a magyar turizmus, ahogyan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, a vendégek száma 10 millió 350 ezerre nőtt, a vendégéjszakáké pedig 25,7 millióra emelkedett. Soha nem járt ennyi turista Magyarországon, s a 368 milliárd forintos szállásdíjbevétel is rekordot jelent. Mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy ősztől a nemzetközi fejlemények – terrortámadások, menekülthullám – nem kedveztek az idegenforgalomnak. Varga Mihány szerint a következő években a turizmus növekedése tartós maradhat.

A tavalyi hazai eredmények leginkább a jól sikerült nyárnak tulajdoníthatók. A kánikulában országszerte rekordforgalom volt a strandokon, amelyek átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el. A hat budapesti strand május 1-je és augusztus 31-e között 700 ezer vendéget fogadott, ami 2014-hez képest 43 százalékos növekedés. A Budapest Airport történetében először tavaly júliusban az utasok száma átlépte a havi egymillió főt. A Sziget Fesztivál hat napja alatt több mint 430 ezren látogattak ki a Hajógyári-szigetre, a soproni Volt Fesztiválon 123 ezren, a Balaton Sound Fesztiválon 145 ezren, az EFOTT-on pedig több mint 103 ezren vettek részt.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tegnap kiadott, a hazai és a nemzetközi folyamatokat bemutató Trend Riportja szerint tavaly a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 5,2 százalékkal, Budapesten 5,5 százalékkal nőtt, a Balatonon 1,4 százalékkal csökkent. A Balaton régió a forgalmának az országostól kisebb értékű növekedését az okozta, hogy a hévízi szállodák összes bruttó forgalma 8,3 százalékkal csökkent, ami az orosz és ukrán kereslet drasztikus visszaesésének következménye. A hazai szállodák átlagos kihasználtsága a 2014-esnél 2,4 százalékkal több, 54 százalékos volt, a bruttó átlagszobaár 7,2 százalékkal, 17 475 forintra emelkedett.

A nemzetközi Trend Riport (STR) szerint tavaly Európában a szállodák átlagos szobafoglaltsága 70,1 százalék volt, a nettó átlagszobaára pedig 113,4 euró. Az európai régiók között a legjobb teljesítményt úgy szobafoglaltságban (75,9 százalék), mint nettó átlagszobaárban (118,7 euró) Észak-Európában érték el a szállodák. Kelet-Európában a hotelek átlagos kihasználtsága 61,1 százalék, a nettó átlagszobaár 72,1 euró. Az STR szerint a vizsgált öt kelet-közép-európai ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – szálláshelyei közül tavaly a legjobb teljesítményt Ausztria szállodái érték el 71,7 százalékos szobafoglaltsággal, 100,8 euró nettó átlagszobaárral. A magyarországi hotelek a harmadik helyen végeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.