BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új területre téved az Apple

Több száz fős csoport jött létre az Apple-nél a virtuálisvalóság- (VR) megoldások fejlesztésére a Financial Times beszámolója szerint. Az üzleti lap információi szerint részben akvizíciók révén a vállalathoz került társaságok munkatársaiból, részben pedig a hasonló fejlesztéseken dolgozó cégektől átcsábított szakemberekből állt össze a részleg. A Microsofttól és a kamerákat fejlesztő Lytro nevű vállalkozástól is érkeztek szakértők az Apple csapatába. A társaság legutóbb a Flyby Media nevű startupot vásárolta fel, amely virtuálisvalóság-megoldásokra összpontosít. De a Metaio, a Faceshift és a PrimeSense korábbi akvizíciója is a vállalatnál elérhető VR-tudás erősítését szolgálta. A lap úgy tudja, hogy már hónapok óta építik a virtuálisvalóság-sisak prototípusait a cégnél.

Az Apple-nél a 2000-es évek közepén – még Steve Jobs irányítása alatt – próbálkoztak VR-eszköz megalkotásával, akkor azonban felhagytak ezzel a projekttel, mert a technológia még nem volt eléggé érett. Napjainkra azonban megváltozott a helyzet: a Samsung Gear VR virtuálisvalóság-sisakja már nálunk is kapható, és a vállalat újabb okostelefonjaival használható. De hamarosan piacra kerül az immáron a Facebookhoz tartozó Oculus VR-eszköze, jön a HTC Vive, a Sonytól pedig a PlayStation VR. A Microsoftról a HoloLensszel forradalmasítaná a szegmenst. A Digi Capital prognózisa szerint robbanásszerű fejlődés várható a virtuális- és kiterjesztettvalóság-szemüvegek, illetve az ezekhez az eszközökhöz kapcsolódó szoftverek és szolgáltatások piacán. Bár idén még csak hatmilliárd dollárosra becsüli a szegmenst a cég, 2020-ra 150 milliárd dollárosra bővülhet ez az ágazat.

A szektort főként a kiterjesztettvalóság-szemüvegek és szolgáltatások uralják majd, ezek értéke elérheti a 120 milliárd dollárt öt év múlva. Ezek ugyanis lényegesen bővebb felhasználási lehetőséget kínálnak, mint a virtuálisvalóság-szemüvegek: amellett, hogy viselőjük számos információhoz juthat segítségükkel, nem veszíti el kapcsolatát a valódi világgal sem, mivel át lehet látni rajtuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.