BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfaemelés jöhet Görögországban

Enyhülhetnek Görögország adósságterhei – derül ki abból a közleményből, amelyet az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) adott ki az eurózóna pénzügyminiszterei alkotta Eurogroup tanácskozása előtt. A lehetséges opciókról nem tett közzé részleteket a nemzetközi hitelezői csoportba tartozó, az eurózóna mentőalapját kezelő ESM, azt viszont kiemelte, hogy tisztán technikai szinten vizsgálja a lehetőségeket, politikai szinten még nem egyeztettek, és bármilyen döntést egyhangúan jóvá kell hagynia az eurózóna összes országának.

Tavaly augusztusban, a 86 milliárd eurós mentőcsomag összerakásakor az ESM azt hangsúlyozta, hogy az eurózóna vezetői készek fontolóra venni a görög adósságterhek további enyhítését, feltéve, hogy Athén eleget tesz reformkötelezettségeinek; az adósság névértékének csökkentését (haircut) kizárták, a kamatok mostani alacsony szinten való rögzítése vagy a lejárati idők további meghosszabbítása azonban elképzelhető.

A Sziriza-vezette jelenlegi görög kormány tavaly januárban azzal a programmal került hatalomra, hogy haircutot ér el a tartozások tőkerészére. A görög államadósság java része az ESM-mel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben áll fenn, és kezelése terén a hitelezők között sincs egyetértés: az IMF tényleges adósságleírást szorgalmaz, mondván, anélkül Görögország soha nem jut ki a gödörből, az eurózóna országai, mindenekelőtt Németország azonban hallani sem akarnak erről.

Az adósságkönnyítés módszerének tisztázása még sokáig eltarthat, Görögországnak azonban heteken belül hozzá kellene jutnia a mentőcsomag újabb részéhez, amihez le kell zárni a mostani felülvizsgálatot (vagyis azt, hogy miként áll az eddigi elvárásokkal és milyen feltételek teljesítését kell még vállalnia). Korábban az Eurogroup-tanácskozás volt a céldátum, mára azonban névtelenséget kérő EU-illetékesek inkább azt tudatták a hírügynökségekkel, hogy még vannak viták. Jó esetben egy technikai megállapodás kerülhet most a pénzügyminiszterek elé – árulta el a Reutersnek egy magas rangú EU-tisztviselő –, a végleges egyezséget a jövő héten, egy rendkívüli Eurogroup-ülésen fogadhatják el.

A viták középpontjában az áll, hogy miként érhetik el a 2018-ra elvárt 3,5 százalékos elsődleges (adósságszolgálat nélkül számolt) költségvetési többletet. Egy görög kormámyzati illetékes szerint abban már megegyeztek a hitelezőkkel, hogy 23-ról 24 százalékra emelik az általános forgalmi adót, azon viszont még alkudoznak, hogy a személyi jövedelemadónál az adómentesség küszöbét hová vigyék le a mostani 9545 euróról. Athén 9 ezer euró körüli szintet tartana elfogadhatónak, tárgyalópartnerei viszont inkább 8 ezer euróig csökkentenének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.