BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felülvizsgálja a kormány a Balatonnal kapcsolatos terveket is

A kormány átszervezi a turizmussal kapcsolatos intézmény- és feladatrendszert.

A kormány átszervezi a turizmussal kapcsolatos állami intézmény- és feladatrendszert. Az ágazat felügyelete a Nemzetgazdasági Minisztériumtól átkerül a fejlesztési tárcához, amelynek április végéig kell kidolgoznia az egységes állami turizmusfejlesztési koncepciót és támogatási rendszert – derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A részletek egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy a Magyar Turizmus Zrt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlása is átkerül Seszták Miklós tárcájához, beleértve a következő három évben nemzeti turisztikai marketingcélokra elkölthető 8,4 milliárd forint uniós forrást. Emellett a határozat több miniszternek is feladatul adta a Balatonnal kapcsolatos területfejlesztési és turisztikai koncepciók felülvizsgálatát.

Ezzel párhuzamosan – Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetminisztere ötletére – létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség. A turisztikai állami feladatok, valamint az ügynökség tevékenységének koordinálására kormánybiztost neveznek ki. (A Népszabadság szakmai berkekből származó értesülései szerint az ágazat csak formálisan kerül Sesztákhoz, az irányítást a Rogán Antal körül formálódó csoport fogja gyakorolni. A lap úgy tudja, hogy az ügynökség leendő első embereként Bienerth Gusztávot, a Budapesti Olimpiai Mozgalom egyik alapítójaként ismert üzletembert, az olimpiai projekt keretében vaskos megbízásokat elnyerő PwC tanácsadó cég egykori vezetőjét emlegetik.)

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős kormánybiztos a Budapest Turizmusa 2020 elnevezésű konferencián február végén azzal indokolta a változásokat, hogy a turisztikai iparág fejlődése érdekében hatékony, jól működő szervezetrendszer kialakítására van szükség a turizmussal kapcsolatos erőforrások koncentrálására. A centralizálás segíthet egy egységes országimázs kialakításában, továbbá abban, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása elérje a versenytársakéhoz hasonló 12-15 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.