BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maximális átverés a miniautókkal

Meghamisította autóinak üzemanyag-fogyasztási adatait a Mitsubishi, hatalmas botrányt és 15 százalékos árfolyamzuhanást kiváltva ezzel. A japán autógyártó 157 ezer eK és eK Space típusú kisautójánál élt megengedhetetlen módszerekkel, és ami még súlyosabb: a Nissan számára 2013 márciusa óta legyártott 468 ezer Dayz és Dayz Roox kisautó fogyasztását is szebbnek tüntette fel a valósnál. Ezek gyártását és értékesítését meghatározatlan időre felfüggesztették. A hamisításra egyébként a Nissan szakemberei jöttek rá. Mitsubishi Motors ezután belső vizsgálatot rendelt el, amely azt állapította meg, hogy a guminyomással trükköztek a próbapadon. Aikava Tecuro, a Mitsubishi elnöke elismerte a szándékosságot, de hogy ez kinek állhatott érdekében, az szerinte is kérdéses, hiszen eleve rendkívül alacsony fogyasztású kisautókról van szó.

Az említett modellekbe szerelt minimotor valójában 3,3 liter benzint fogyaszt száz kilométeren, ebből 5-10 százaléknyit lecsíptek a japánok, akik zömmel odahaza értékesítették ezeket az autókat – írja az AP. Náluk a 660 köbcentis motorral szerelt és másfél méternél keskenyebb karosszériájú autók adókedvezménnyel vásárolhatók meg.
Aikava újságírók előtt azt mondta, hogy „érzi a felelősségét”, és ahogy az ilyenkor Japánban szokás, a cégvezetés mély meghajlással fejezte ki bocsánatkérési szándékát. Ez persze kevés lesz. A csalásra a tőzsde mellett a rendőrség is azonnal reagált, amely házkutatást végzett a Mitsubishinél bizonyítékokat keresve. A Nissannal való együttműködést is új alapokra kell helyezni a jövőben.

A Mitsubishi azt is vizsgálja, hogy az exportra ment kisautók fogyasztását is manipulálták-e. A cég az amerikai piacon csupán 95 ezer autót adott el tavaly, ezzel részesedése alig félszázalékos. Ott az ilyen kisutókra nemigen találni vevőt, inkább az Outlander városi terepjárójával és az i-MiEV elektromos autójával arat a Mitsubishi. Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) ellenőrzi az adatokat, annyit szóvivőjük mindenesetre elárult, hogy a Mitsubishi 2017-es háromhengeres Mirage modellje a kisautó kategóriában a legmagasabb fogyasztásúak közé tartozik: országúton százon 5,5 litert iszik meg.

A csalást semmilyen szinten sem tolerálják az amerikaiak: visszatérő kliensük például a Hyundai-Kia, amely 2012-ben százmillió dolláros bírsággal bűnhődött amiatt, hogy kedvezőbb fogyasztásúnak tüntette fel autóit, pluszban kifizettették vele a járműtulajdonosok benzinszámláján mutatkozó többletet. Ugyanabban az évben a Ford is lebukott, hat modelljénél fals üzemanyag-hatékonysági adatokkal büszkélkedett. A cég kártalanította 200 ezer ügyfelét, ezzel bírság nélkül megúszta az ügyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.